Ortodoxe
Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sf. și Dreptul Evdochim; Sf. și Dreptul Iosif din Arimateea
(Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
Greco-catolice
Sf. Evdochim; Sf. Ignațiu de Loyola
Romano-catolice
Sf. Ignațiu de Loyola, pr.
Sfântul și Dreptul Evdochim, pomenit în calendarul creștin ortodox la 31 iulie, s-a născut în Capadocia, într-o familie de aristocrați: tatăl său era senator, și a trăit în timpul împăratului iconoclast Teofil (829-842).
În povestirea vieții dreptului Evdochim găsește un mare folos, atât cel ce povestește, cât și cel ce ascultă, se arată în viața acestui sfânt, deoarece acesta în lume fiind s-a luptat cu toate încercările vieții biruindu-le.
Urmându-i tatălui său, Sfântul Evdochim a ajuns demnitar imperial. A fost comandant al armatei romane din Capadocia. Aflat pe această înaltă treaptă socială, Evdochim a trăit respectând neabătut sfaturile evanghelice, slujind cu mare dragoste semenii și Biserica.
A murit de tânăr, iar moaștele sale au fost găsite neputrezite și făcătoare de minuni, încât au fost mutate la Constantinopol.
În această zi se lasă sec pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, fiind ultima zi dinaintea acestui post în care se mănâncă de dulce. Postul Adormirii Maicii Domnului durează două săptămâni, până la 15 august, și este asemănător, ca rânduială, cu Postul Mare (Postul Paștilor). (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)
Postul Sfintei Marii. Postul Sfintei Marii. In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Sfintei Marii. Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.
Postul Sfintei Marii. Postul Sfintei Marii. Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Postul Sfintei Marii. Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.
Postul Sfintei Marii. Sfinta Marie Mare Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare.
Postul Sfintei Marii. Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.
Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.
Postul Sfintei Marii. Trebuie să ştiţi că postul nu este o cură de slăbire; din contră, se poate întâmpla exact pe dos, mai ales în cazul celor care consumă în exces paste făinoase
Nu trebuie insistat pe produsele care arată ca și cele de dulce; postul trebuie să caute simplitatea alimentului de bază (mănânci ca să trăiești)
Nu putem vorbi de post în cazul alcoolului sau tutunului, sau al oricărui fel de exces
Postul de o zi nu durează până la apusul soarelui sau până la miezul nopții, ci de dimineața până a doua zi dimineața; se evită astfel riscul de a adormi sătul ca să te mai poți odihni.
Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.