Anunţ important privind voucherele de vacanţă pentru profesori. Ministrul Educaţiei: Ele sunt valabile un an de zile

Lovitură dură pentru profesori! Dascălii ar putea să nu își primească anul acesta voucherele de vacanță. Totul depinde de decizia ministerului educației și de felul în care se vor administra fondurile la rectificare. Mai este încă un hop însă, fiecare școală în parte dă vouchere doar dacă are suficienți bani.
Filip Stan
31 iul. 2017, 09:02
Anunţ important privind voucherele de vacanţă pentru profesori. Ministrul Educaţiei: Ele sunt valabile un an de zile

Anul acesta nu au fost alocate fonduri pentru voucherele de vacanţă şi se aştepta acest lucru la rectificarea bugetară. Ministerul Educaţiei va decide dacă se vor da voucherele şi unde se vor da, în funcţie de banii primiţi la rectificare. Aceste lucru s-ar putea întâmpla undeva la sfârşitul lunii august.

„În conformitate cu legea, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ vor primi voucherele de vacanţă. Nu mai avem în momentul de faţă discuţii că nu doreşte Ministerul Educaţiei să nu acorde voucherele de vacanţă. Termenul de acordare al acestor vouchere este până la finalul lunii noiembrie, anul viitor. În cele 6 luni din anul acesta şi în cele 11 luni din anul viitor se acordă vouchere de vacanţă pentru prima dată în sistemul de învăţământ. După rectificare, s-ar putea să existe unităţi administrativ teritoriale care vor acorda vouchere pentru învăţământul preuniversitar. Important este ca până anul viitor toţi colegii mei din învăţământ să primească aceste vouchere. Nu există nicio problemă din punctul acesta decât al zilei sau al lunii în care se vor acorda. Ele sunt valabile un an de zile de la data acordării”, a declarat la România TV Liviu Pop, ministrul Educaţiei.

Voucherele de vacanță se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. După această rectificare bugetară toate instituțiile publice centrale și companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanță, în funcție de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au așa ceva sau reprezentanții salariaților. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.

La momentul actual, nicio instituție nu și-a bugetat acest vouchere. În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea — instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat — va trebui să prevadă în bugetul propriu și abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanță.

Voucherele nu pot fi folosite decât la hotelurile şi pensiunile din ţară, numai de către titularul acestora, fiind considerată contravenţie, sancţionată cu amendă, acceptarea acestor tichete de vacanţă de la alte persoane decât titularul.

Tot contravenţie este considerată şi comercializarea voucherelor, fapta de a da rest în bani la voucherul de vacanţă, diminuarea valorii nominale a acestora şi vânzarea de către agenţiile de turism la un preţ mai mare a aceluiaşi pachet de servicii achiziţionat cu vouchere de vacanţă, faţă cel achitat cu alte mijloace de plată.

Tichetele de vacanta inlocuiesc primele de vacanta, ele fiind tiparite de firme specializate, autorizate de Ministerul Finantelor. Tichetele vor putea fi folosite numai in unitatile autorizate de Ministerul Turismului care decid sa primeasca aceste bonuri valorice.

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanță, postat în consultare publică pe site-ul Ministerului Turismului, impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

În același timp, modificările și completările aduse OUG nr.8/2009 ar urma să aibă un impact direct și efectiv în economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar.

De asemenea, se estimează creșterea semnificativă a contribuției actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situează, la ora actuală, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

În ceea ce privește contravențiile suportate de către cei care nu respectă prevederile legale prevăzute în OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare și completare precizează că acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul tichetului se va sancționa cu 4 până la 7 puncte de amendă.

Un punct de amendă este echivalent cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (1.450 lei) stabilit, în condițiile legii.

Pe de altă parte, constituie contravenție și se sancționează cu 4-14 puncte amendă și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenței de turism acceptarea de către unitățile afiliate de vouchere de vacanță pentru achiziționarea de servicii care nu îndeplinesc condițiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amendă și retragerea licenței de turism agenției de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenției de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziționare cu vouchere de vacanță la un preț mai mare decât prețul pachetului similar de servicii achiziționat prin alte mijloace de plată.

În plus, se va sancționa cu 7-14 puncte de amendă următoarele situații: fapta unității afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanță, comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanță utilizate de angajați, emiterea de vouchere de vacanță cu alte valori nominale și emiterea de vouchere de vacanță de către alte entități decât cele prevăzute în textul legii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI