„După ce ieri a fost confirmat un focar de pestă porcină în județul Satu Mare, astăzi, alături de ministrul Agriculturii, de președintele ANSVSA și de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții am avut o ședință extraordinară a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Am decis prin Hotărâre a CNSSU ca ANSVSA să activeze Planul de contingență al României pentru situații de pestă porcină”, a mai scris Carmen Dan, subliniind în același timp că pesta porcină nu are impact asupra sănătății umane, dar este o boală gravă pentru animale.
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.
Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.