Ministrul de Finanţe a vorbit şi despre taxa de solidaritate:
„Premierul a solicitat o analiză mult mai fundamentată pentru a vedea dacă s-ar justifica implementarea ei. Au existat discuţii despre plafoane şi despre veniturile pentru care ar urma să se aplice. Ulterior, după simulări, uitându-ne şi la practica internaţională, ne-am dat seama că nu există o justificare cost-beneficiu pentru implementarea ei. Premierul a fost deja informat de rezultatul analizelor noastre„, a spus acesta.
În ceea ce priveşte impozitul pe venitul global, Ionuţ Mişa a spus că se ia în calcul şi această variantă:
„E un sistem care a fost utilizat la începutul anilor 2000 în România, şi a produs şi efecte. În continuare, funcţionează în alte ţări europene. Dacă e aplicat la nivel de individ, pe actuala structură informatică din ANAF, respectiv pe bază de CNP, atunci, da, el poate fi implementat. Ca principiu, impozitarea globală înseamnă o distribuire mai corectă a veniturilor către populaţie. Identificarea tuturor veniturilor unei persoane şi stabilirea ulterioară a unui impozit pentru cei care realizează venituri foarte mari nu cred că poate fi un lucru neapărat rău. Astăzi ne confruntăm cu situaţia în care foarte multe venituri nu sunt declarate şi impozitate. Analizăm mai multe variante. Vrem să fim siguri că alegem cea mai bună soluţie. E în dezbatere în grupurile de lucru„, a declarat Ionuţ Mişa.
Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a declarat de asemenea că nu este mulţumit de activitatea ANAF:
„Momentan nu sunt mulţumit de activitatea ANAF. E un element pe care îl monitorizez foarte atent, cel puţin din momentul în care am devenit ministru. Un grad de realizare de 98,6% pentru mine nu este mulţumitor. Vreau mai mult şi ştiu că colegii mei pot mai mult. Am speranţa că noua echipă va reuşi să recupereze deficitul de încasări existent azi şi va realiza până la finalul anului veniturile programate. E foarte important pentru noi să realizăm încasările programate pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar. În primele cinci luni ale anului, nerealizarea pe încasări a fost de 1,4 miliarde de lei. Analiza nu include şi rambursările de TVA„, a spus ministrul.