Temperaturi insuportabile, canicula face victime. Vezi cum trebuie să te îmbraci, ce sa mănânci şi când este interzis să stai în soare

Medicii şi nutriţioniştii ne recomandă ca în perioada caniculară să consumăm foarte multe lichide, fructe şi legume, dar şi să ne acoperim capul atunci când ieşim afară, aceştia precizând că cel mai indicat este să nu stăm în soare între orele 11.00 şi 18.00.
Romania TV
02 aug. 2017, 10:32
Temperaturi insuportabile, canicula face victime. Vezi cum trebuie să te îmbraci, ce sa mănânci şi când este interzis să stai în soare

Valul de căldură se intensifică şi cuprinde toată ţara, inclusiv Capitala, începând de miercuri. Pentru două zile toate judeţele sunt sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă. Temperaturile caniculare, care vor ajunge până la 39 de grade Celsius, vor persista şi la sfârşitul săptămânii.

„În intervalul 11-18, să nu se facă efort fizic în soare, să nu se facă plajă. Când plecăm de acasă, vom purta ţinută amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corporală, iar capul va fi acoperit cu pălărie, şapcă sau umbrelă. Cei care sunt fotosensibili, vor purta ochelari de soare, care chiar să protejeze, nu doar din motive estetice.(…)Dacă suntem nevoiţi să parcurgem distanţe mai mari în soare, va trebui să alternăm cu pauze de 10 minunte, în incinte ventilate şi să ne hidratăm corespunzător. Nu trebuie să aşteptăm senzaţia de sete vom consuma, la fiecare 20 de minunte, un pahar de apă sau de iaurt, care hidratează foarte bine”, a declarat pentru MEDIAFAX, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SAB-IF).

Alis Grasu a precizat că este foarte important să avem o deosebită grijă de sugari, copii mici şi de persoanele cu dizabilităţi şi afecţiuni cronice.

Pe durata atenţionărilor de caniculă, specialiştii recomandă evitarea băuturilor alcoolice sau dulci, explicând că acestea elimină apa din corp şi accentuează deshidratarea. Chiar dacă ne canalizăm energia pe consumul ridicat de lichide, nutriţioniştii atrag atenţia să nu uităm de alimente şi ne sunt recomandate cele bogate în apă.

„Este important sa ne hidratam si prin alimentatie, profitând de legumele şi fructele de sezon, în toate formele: proaspete (în salate), sucuri, supe, ciorbe. Sunt de preferat alimentele la temperaturacamerei. Cantităţile de mâncare la o masa trebuie sa fie mici, astfel incât să permitem o digestie optimă. Peştele slab, brânza slabă sunt sursele de proteine cele mai indicate.(…) Evităm alimentele foarte grase (inclusiv nucile şi seminţele, mai potrivite pentru anotimpurile răcoroase). Evităm substanţele excitante si termogenice, cum ar fi condimentele puternice sau alimentele foarte reci. Evităm cantităţile mari de cafea, alcool, băuturi energizante, atât pentru că pot induce o deshidratare suplimentară, cât şi pentru ca pun un stres suplimentar asupra organismului”, a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Mărgărit, nutriţionist.

Un număr de 1.358 de solicitări au fost primite în ultimele 24 de ore la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

„Au fost 1.358 de solicitări în 24 de ore. Din ele, 675 au fost urgențe. Dintre urgențe — 129 de cazuri în loc public, din care 27 de lipotimii și 14 sincope”, a precizat Alis Grasu, potrivit Agerpres.

15 județe din vestul țării intră de miercuri sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

„Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală se va situa în general peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM.

Pentru restul țării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă. În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35 și 37 de grade Celsius, arată meteorologii.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PMB) a amplasat 10 containere de prim ajutor în zonele importante al Capitalei, unde oamenii afectaţi de caniculă se pot refugia pentru a se răcori sau a fi ajutaţi de personal medical.

„Pentru campania anticaniculă, Primăria Municipiului Bucureşti a achiziţionat 10 containere care au fost montate în Piaţa Romană (rond ASE), Piaţa Universităţii (spital Colţea), Piaţa Moghioroş, Şoseaua Ştefan cel Mare (intersecţia cu strada Barbu Văcărescu), Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Gara de Nord, Piaţa Roma, Strada 11 Iunie (intersecţie cu Bd. Regina Maria)”, se arată într-un răspuns dat de Primăria Generală a Capitalei.

Conform precizărilor municipalităţii, preţul unui container a fost de 11.000 lei. Din punct de vedere al dotărilor, aceste module sunt asemănătoare cu vechile corturi anticaniculă, diferenţa fiind făcută de structura metalică ce asigură o temperatură mult mai scăzută.

„Într-un container se găsesc o canapea medicală, o masă, două scaune, un dozator de apă, o trusă medicală de prim-ajutor, un tensiometru, un stetoscop, dezinfectanţi, mănuşi de unică folosinţă, cearceafuri de unică folosinţă şi un aparat de aer condiţionat”, se mai arată în răspunsul PMB.

În plus, administraţia locală a Capitalei a decis ca lângă fiecare conteiner anticaniculă să fie montată şi o toaletă ecologică.

Şi Primăria Sectorului 2 din Bucureşti a anunţat că pe toată perioada avertizărilor de Cod Portocaliu sau Cod Roşu de caniculă, vor fi instalate puncte de prim-ajutor la sediul instituţiei, la Serviciul de Asistenţă Socială „Glinka”, la Serviciul de Asistenţă Socială „Maşina de Pâine” şi la sediile celorlalte şase instituţii de protecţie a copiilor şi vârstnicilor din Sectorul 2.

„Având în vedere avertizările meteorologice care indică creşterea temperaturii mediului ambiant în Capitală, Primăria Sectorului 2 va acorda asistenţă medicală de prim ajutor şi va distribui apă rece către populaţie. În aceste puncte, în caz de cod portocaliu sau roşu, va exista personal medical dotat cu trusă de prim ajutor şi aparat de măsurare a tensiunii arteriale”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Sectorului 2.

Miercuri şi joi sunt în vigoare două atenţionări de caniculă, una cod portocaliu, pentru partea de vest a ţării, celalaltă cod galben, valabilă în este. Temperaturile vor ajuge la 39 de grade, conform ANM.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...