‘Parchetul a respins o cerere a apărării de (comutare) în pedeapsă cu suspendare’, a declarat Kathrin Soefker, purtătoare de cuvânt a procurorului din Hanovra, precizând că decizia a fost luată ținând cont de o expertiză medicală. ‘Medicul a tras concluzia că încarcerarea poate fi avută în vedere în principiu dacă sunt îndeplinite anumite condiții’, în primul rând ca penitenciarul să pună la dispoziție echipamente și îngrijiri medicale adecvate, a indicat purtătoarea de cuvânt. Potrivit acesteia, ‘nu a fost totuși ordonată executarea pedepsei, Parchetul urmând să statueze în această privință’.
Oskar Groening a fost condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru ‘complicitate’ la omorârea a 300.000 de evrei. În timpul procesului, el a prezentat scuze și a recunoscut o ‘greșeală morală’, potrivit Agerpres.
Mai mulți foști naziști au fost judecați în Germania în ultimii ani pentru fapte similare, aceste proceduri demonstrând severitatea crescută, însă tardivă, a justiției acestei țări.
În jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945.