Părinţii cer folosirea camerelor VIDEO pe tot parcursul anului şcolar, nu doar la examene. Sindicatele se opun

Federaţia Naţională a Părinţilor susţine că, în sălile de clasă, camerele de supraveghere ar trebui să funcţioneze tot timpul anului şcolar, nu doar la examenele naţionale, astfel evitându-se actele de violenţă, dar sindicatele spun că poate apărea problema unui furt intelectual.
Filip Stan
02 aug. 2017, 15:15
Părinţii cer folosirea camerelor VIDEO pe tot parcursul anului şcolar, nu doar la examene. Sindicatele se opun

„La nivel de zonă urbană, în şcoli există aceste camere de supraveghere şi în interior şi la exterior. Sunt camere şi în sălile de curs şi acolo, din păcate, nu sunt puse în funcţiune. Am discutat această problemă şi cu liderii sindicatelor, astfel încât, atunci când primesc o sesizare de la părinţi, de la elevi pe diferite speţe cum ar fi actele de violenţă, să pot să aduc dovezi. Mi-este foarte greu să pot să mă duc cu o grămadă de cereri, la minister şi să încerc să demonstrez. Aceste înregistrări vor fi folosite doar când avem o situaţie punctuală. Iar o eventuală sesizare trebuie făcută în două-trei zile pentru să şcoala nu are posibilitatea de a stoca toate filmările din toate clasele unei şcoli”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP), Iulian Cristache, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, sindicaliştii pun problema unui posibil furt intelectual, precizând că este nevoie de acordul cadrului didactic şi al părinţilor pentru înregistrarea orelor.

„Înregistrarea într-o sală de clasă se poate face doar cu acceptul cadrului didactic şi cu buna ştiinţă a părinţilor pentru că discutăm, în mare măsură, despre copii minori. Se poate pune problema unui furt intelectual pentru că fiecare profesor are drept de proprietate faţă de ce face el la oră, la clasă. Are schiţa lui de lecţie, are strategia lui, care nu se poate pune la dispoziţia oricui. Profesorii nu sunt sclavi pe plantaţie şi se ia orice decizie fără a se ţine cont de poziţia lor. Este un sistem cu circuit închis, nu vine cineva, din afară, să monitorizeze ceea ce se întâmplă în clasă”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderii de sindicate nu resping ideea în totalitate, precizând că, de-a lungul timpului, au fost multe acuzaţii de violenţă în şcoli.

„Sunt situaţii în care se justifică funcţionarea camerelor de supraveghere, de exemplu, ceea ce s-a întămplat în şcolile de învăţământ special, acolo unde au apărut nişte reclamaţii absorde la adresa personalului didactic, dar lucruri care pot fi demontate prin înregistrările de pe aceste camere. Am colegi din învăţământul special, care solicită instalarea şi funcţionarea acestor camera. Problema se pune la accesul al monitoriuzarea acestui sistem”, a adăugat Marius Nistor.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor susţine că impactul bugetar ar fi foarte mare pentru că puţine şcoli din ţară au camere de supraveghere.

„Nu ştiu de ce ar trebui să intrăm în intimitatea elevilor şi profesorilor pentru a-i supraveghea pe tot parcursul anului. Foarte puţine şcoli au camere de supraveghere achiziţionate. Majoritatea unităţilor de învăţământ, atunci când au loc examenele naţionale, improvizează astfel de camera de luat vederi, cum ar fi camera de la laptop sau camere foarte micuţe, cumpărate şi ataşate pe pereţi în timpul examenelor, iar apoi sunt deconectate. Deci această iniţiativă ar însemna un impact foarte mare bugetar şi nu vedem oportună o astfel de situaţie”, a precizat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.

Cât despre problema actelor de violenţă, reprezentanţii elevilor sunt de părere că trebuie găsit motivul care duce la agresiuni, nu să fie pornite camerele de supraveghere.

„Dacă există posibilitatea, conform legii, ca profesorii şi părinţii sau elevii majori să îşi dea acordul, lucrurile s-ar putea aplica. Trebuie ţinut cont că aici nu merge principiul majoritatea decide. Pentru că dacă un singur elev refuză să fie supravegheat, trebuie să fie respectată această decizie. Cu acei bani, credem noi, s-ar putea achiziţiona anumite lucruri necesare sistemului educaţional. Iar când vine vorba despre actele de violenţă, noi considerăm că mai bine am căuta cauza pentru care elevii sunt violenţi, sau de ce profesorii au atitudini agresive. Aici ar trebui să lucrăm, nu să punem camere”, a adăugat Vlad Ştefan.

În anul 2016, 60 de dascăli au fost sancţionaţi pentru acte violenţe, a declarat, în februarie, Liviu Pop, secretar de stat în ministerul Educaţiei, la momentul respectiv.

„Aproximativ 60 de profesori au fost sancţionaţi anul trecut pentru violenţă în şcoli. Nu avem evidenţa sancţionării în afara unităţilor şcolare pentru că nu este atributul nostru. Vrem să întărim în zona aceasta, paza şi disciplina dacă o putem numi aşa” a declarat Liviu Pop, în februarie 2017.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, anual, se înregistrează aproximativ 19.000 de acte de violenţe în unităţile şcolare de la noi din ţară. Specialişii sunt de părere că numărul loor este chiar mai mare deoarece multe astfel de agresiuni nu sunt declarate.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei: Pentru manualele de clasa a V-a, se aşteaptă soluţionarea contestaţiilor depuse de edituri

 

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – rezultate finale în 93% din secţii de votare. Georgescu e lider! Lasconi, la mai puţin de 300.000 voturi de Ciolacu! Date oficiale BEC
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”