Alături de Constantinescu mai sunt cercetaţi Cristian Darie, fostul vicepreşedinte al CJ Constanţa, Mariana Belu, secretar al judeţului, şi fostul director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Adrian George Gâmbuţeanu.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Nicuşor Constantinescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru abuz în serviciu şi complicitate la evaziune fiscală.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Cristian Darie, fost vicepreşedinte al CJ Constanţa, Mariana Belu, secretar al judeţului Constanţa, ambii pentru pentru complicitate la abuz în serviciu, şi Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, pentru evaziune fiscală. De asemenea, este urmărită penal şi persoana juridică Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, pentru evaziune fiscală.
“În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în anul 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Judeţean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenţii către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta înregistrase profit”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii susţin că în acest mod a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul judeţului Constanţa şi s-au obţinut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanţa.
Potrivit sursei citate, Nicuşor Constantinescu a fost ajutat de Cristian Darie, care a iniţiat proiectul, şi de Mariana Belu, care a avizat pentru legalitatea hotărârii de consiliu deşi aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.
“Subvenţiile acordate RAJDP de către Consiliul Judeţean Constanţa au reprezentat în realitate plăţi pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorităţii locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenţii şi nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanţa de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenţia, colecta şi vira către bugetul taxa pe valoare adăugată, suspecţii Gâmbuţeanu Adrian George şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Judeţean Constanţa”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iunie 2016, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013. Constantinescu a formulat şi o cerere de casare a acestei condamnări, dispuse de Curtea de Apel Constanţa, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât respingerea acesteia ca nefondată.
Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.
O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.
Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.
Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.
De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicuşor Constantinescu este urmărit penal în trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit în urmă cu mai puţin de o lună o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie.