Românii sunt pe locul al 4-lea în Europa privind încrederea în Uniunea Europeană

Un eurobarometru recent arată că românii se situează pe locul al patrulea în Europa în privința încrederii în Uniunea Europeană, 57% dintre ei afirmând că au încredere în UE, față de 42% cât este media europeană, după cum relevă rezultatele Eurobarometrului standard din primăvara anului 2017, desfășurat în perioada 20-30 mai 2017 și făcut public de Comisia Europeană pe 2 august.
Iulian Tudor
03 aug. 2017, 17:35
Românii sunt pe locul al 4-lea în Europa privind încrederea în Uniunea Europeană

Conform unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, remis joi AGERPRES, atât la nivelul României, cât și al UE, cetățenii au o încredere mai mare în instituțiile europene față de cele naționale.

Procentele de încredere în UE menționate, respectiv 57% în România și 42% la nivel european, sunt superioare față de cele privind încrederea în guvernul național, 33% în România și 37% UE, și Parlamentul fiecărei țări, 27% și respectiv 36%.

Potrivit rezultatelor Eurobarometrului, susținerea priorităților Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică și monetară (moneda euro) și 81% pentru libera circulație a cetățenilor europeni. De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceștia consideră că pacea reprezintă aspectul pozitiv cel mai important al construcției europene. În ceea ce privește starea economiei naționale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind ‘bună’, în creștere cu 3% față de sondajul precedent.

Deși România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparație, cetățenii unor state precum Ungaria, Bulgaria și Polonia, care nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procente de 52%, 39%, respectiv 32%. Aproape jumătate dintre europeni consideră că situația economică din țara lor este ‘bună’ — 46%, cu cinci puncte procentuale mai mult față de toamna anului trecut.

Citeşte şi Directivă UE: Fraudele cu fonduri europene mai mari de 10.000 de euro trebuie pedepsite cu închisoarea

Terorismul a trecut pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE, 44 % dintre europeni apreciind că fenomenul terorist este cea mai importantă provocare la nivel european.

Românii acordă o importanță deosebită acestei amenințări, 47% dintre respondenți menționând terorismul drept cea mai mare provocare la nivelul UE.

Imigrația ocupă acum a doua poziție în rândul provocărilor la nivelul UE — 38% fiind îngrijorați de acest fenomen. Românii sunt îngrijorați de chestiunea imigrației în procent de 33%.

Conform comunicatului citat, la nivel național se observă o diferențiere între preocupările românilor și ale cetățenilor din alte state UE.

„Principala provocare în România o reprezintă sistemul de sănătate și securitatea socială (32%). La nivel european acest domeniu se află pe locul 3 (20% din respondenți). Următoarele două preocupări pentru români sunt situația economică (28%) și costul vieții (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupări se plasează doar pe locurile 5 și 6, cu 16% și respectiv 15%. Pentru europeni, în general, principalele preocupări sunt legate de șomaj (29% media UE28 față de 19% în România) și de imigrație (22% media UE28 față de doar 7% la români)”, se menționează în comunicatul Reprezentanței CE la București.

Sondajul ‘Eurobarometru standard din primăvara anului 2017’ (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 20-30 mai 2017, în total fiind intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'