„E o procedură de licitație pe care am moștenit-o în momentul în care am devenit ministru al Educației și un ordin de anul trecut, dat de Guvernul tehnocrat, privind programul cadru pentru gimnaziu. Ce ministru poate să oprească licitația în curs, în condițiile în care licitația e făcută pe un articol din Legea educației naționale? Este un drept fundamental al fiecărui elev să beneficieze de manuale gratuite din partea statului român. Licitația se va finaliza în 7 sau 10 august. (…) Eu nu pot opri o licitație”, a afirmat Liviu Pop la un post de televiziune.
Ministrul a mai menționat că „aproape 15% dintre profesorii care predau astăzi educație fizică și sport sunt necalificați”.
„Facem 30 de minute de sport, dar cum facem? Știm să facem cu toții? (…) Eu, ca dascăl, știu un singur lucru: că anatomia (n.r. elevii) o fac în clasa a VII-a și încep în clasa a V-a să facă încălzirea gambelor, articulațiilor, elemente de anatomie pe care copilul nu le are. Cred că, având un număr foarte mare de profesori necalificați, aceștia nu au capacitatea să predea ora de educație fizică și sport corect. În plus, cred că foarte mulți părinți au de învățat din acest manual. În rest, cred că lucrare de control și ce am auzit în spațiul public și eu cred că e o glumă”, a spus Pop, conform Agerpres.
Referindu-se la afirmația premierului Tudose potrivit căreia manualul de sport este o glumă, Pop a explicat că prim-ministrul știe că nu se poate opri o licitație și că manualul de sport, „dacă e o glumă pe care am moștenit-o, e o glumă pe care am moștenit-o”.
El a subliniat că experții au decis programele școlare și nu cei din minister.
„3.000 de oameni — academicieni, profesori universitari, profesori din învățământul preuniversitar, experți în domeniul educației, aceștia au decis care sunt programele cadru”, a adăugat Pop
Ministrul Educației a mai spus că după încheierea licitației, va modifica acel articol referitor la manualele școlare din legea educației naționale nemodificată din 2011.