Modificarea regimului pensiilor speciale, discutată în şedinţa de Guvern de vineri. Ce se mai află pe ordinea de zi

Guvernul discută, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum şi procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizată de acest act normativ fiind cea a magistraţilor. Proiectul trebuia să intre joi în atenţia Executivului, însă şedinţa a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.
Filip Stan
04 aug. 2017, 05:29
Modificarea regimului pensiilor speciale, discutată în şedinţa de Guvern de vineri. Ce se mai află pe ordinea de zi

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Lia Olguţa Vasilescu: OUG din şedinţa de Guvern de vineri priveşte toate categoriile de pensii speciale. PREVEDERI proiect

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Intenţia iniţială a Guvernului era, ca într-o primă etapă, să reglementeze doar situaţia pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmiţând, miercuri, că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor. „În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare”, se arăta într-o precizare a MApN.

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, despre pensiile speciale: Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde lei în acest an

Joi însă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că proiectul va viza aproape toate categoriile de pensii speciale. „Această ordonanţă este extinsă la toate categoriile de pensii speciale, nu numai la cele militare, inclusiv la funcţionarii parlamentari. Toate pensiile speciale, mai puţin magistraţii, care, la ora actuală, există două decizii ale Curţii Constituţionale care interzic discuţii pe legea pensiilor”, a declarat Vasilescu, la Antena 3.

Anunţul iniţial privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii. 

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. ”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus că România este ”un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii.

”O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (…) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de „moralitate”, iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui „incendiu” înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.

„Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (…) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”, a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor. „O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie (…) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge”, a afirmat el.

Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute „peste noapte”, ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.

Zvonurile legate de preconizatele schimbări şi confirmarea lor ulterioară de către oficialii guvernamentali au generat un val de cereri de pensionare în rândul militarilor. De exemplu, peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de poliţişti de vineri şi până marţi, potrivit spuselor ministrului de Interne, Carmen Dan, care a precizat că de la începutul anului peste 3.200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat ieşirea la pensie. Dan a mai spus că media de vârstă a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie în plată în acest moment, la nivelul ministerului, depăşeşte 22.000 de lei.

„Am făcut o evaluare legat de acest val de pensionări cu care ne confruntăm cei din sistemul de ordine şi siguranţă publică. De vineri şi până astăzi şi-au depus dosare de pensie peste 700 de poliţişti. În total, de la începutul anului, au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai ministerului. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Au făcut asta de la începutul anului şi până acum (…) Vorbesc de 16 chestori de Poliţie care au ieşit deja la pensie, iar pentru alţi 11 sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială”, a afirmat ministrul de Interne.

 PROIECTE DE LEGI aflate pe ordinea de zi a Guvernului:

 

  1. PROIECT DE LEGE privind ratificarea Convenției pentru reprimarea actelor de intervenţie ilicită îndreptate împotriva aviaţiei civile internaţionale, adoptată la Beijing, la 10 septembrie 2010 şi semnată de România la Montreal, 5 iulie 2016, precum şi a Procololului suplimentar adoptat la Beijing, la 10 septembrie 2010 şi semnat de România la Montreal, la 5 iulie 2016, la Convenţia pentru reprimarea capturării ilicite a aeronavelor, încheiată la Haga la 16 septembrie 1970

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/LG.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

2.    PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307 din 21 noiembrie 2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnată la Wiesbaden la 4 octombrie 2010

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/LGEM.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României 

 

  II.          PROIECTE DE ORDONANȚE ŞI ORDONANŢE DE URGENŢĂ

 

  1. PROIECT DE ORDONANȚĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanțării publice naţionale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/OG.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României 

 

2.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/OUG.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

3.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creșterea copilului, cu modificările şi completările ulterioare

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/OUG-1.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

4.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea articolului VIII alineatul (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/OUG-3.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

5.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea înfiinţării şi organizarii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/OUG-2.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României 

 

III.          PROIECTE DE HOTĂRÂRI

 

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011 şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 920/2011

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

2.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 93/2016

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-1.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României 

3.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE” din administraţia publică locală 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HGANEXA.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

4.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea articolului 4 din Hotărârea Guvernului nr. 472/2017 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru judeţul Vrancea

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-3.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

5.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.1348/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Buzău, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Buzău

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-4.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României 

6.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-5.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

7.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcţii şi amenajări la terenuri din cadrul unor imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Hunedoara, Dolj, Gorj, Cluj, Alba, Ilfov şi municipiul Bucureşti în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi pentru actualizarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-7.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

8.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declasificarea Notei raport şi a Situaţiilor

centralizatoare privind produse şi bunuri materiale, emise de Ministerul Apărării Naţionale în luna iunie 1990

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-8.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

9.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care face parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş-Turda” – Lot 1 Secţiunea B, km 14+000 – km 17+000

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-9.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

10.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declararea proiectului „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre – Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră – zona localitate Vadu la conducta Tranzit 1 – zona localitate Grădina”, ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-10.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

11.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declararea proiectului „Dezvoltarea capacităţii Sistemului Naţional de Transport în vederea asigurării fluxului de gaze naturale pe direcţia România-Republica Moldova „, ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-11.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

12.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HGANEXE.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

13.PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HGNF.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

14.PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru completarea anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr.1.357/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Suceava, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Suceava

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-12.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

15.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism, denumit în continuare Master-Planul investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism

 

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2017/08/HG-13.pdf

Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României

 

16.PROIECTE DE HOTĂRÂRI privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

 

IV.           MEMORANDUMURI

 

1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea depăşirii limitei plăţilor restante cumulate stabilită în conformitate cu prevederile lit. b) din Memorandumul cu tema: Măsuri ce trebuie avute în vedere la elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 ale operatorilor economici cărora li se aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, de către Ministerul Economiei

2.    MEMORANDUM cu tema: Notificare în vederea desemnării a doi membri titulari din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România în cadrul delegaţiei

României la Comitetul Regiunilor (COR) al Uniunii Europene

3.    MEMORANDUM privind combaterea şi prevenirea traficului de persoane şi fenomenului exploatării prin muncă a cetăţenilor români din Regatul Spaniei

4.    MEMORANDUM cu tema: Consolidarea capacităţii de răspuns a ministerelor cu atribuţii în domeniul combaterii şi prevenirii fenomenului exploatării prin muncă a cetăţenilor români din Spania, Italia şi Marea Britanie. Plan de măsuri sectoriale faţă de evoluţia acestui fenomen

5.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Planului de acţiuni pentru implementarea

Programului Naţional de Reformă 2017 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2017 

 

   V.          INFORMĂRI

 

1.    INFORMARE privind îmbunătăţirea legislaţiei primare şi secundare privind parteneriatul public-privat

 

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ceaiul bogat în vitamina K care te ajută să ții glicemia sub control. Mulți care suferă de diabet nu știu de el
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Copii răniți de petarde la spitalul Grigore Alexandrescu
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)