COD ROŞU de căldură extremă. Maximele ajung la 42 grade Celsius. Indicele de confort termic, EXTREM de RIDICAT în Capitală

România se află sub COD ROŞU de căldură extremă şi COD PORTOCALIU de caniculă. 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării se vor afla, vineri și sâmbătă, sub avertizare Cod roșu de căldură extremă, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Iulian Tudor
04 aug. 2017, 07:27
COD ROŞU de căldură extremă. Maximele ajung la 42 grade Celsius. Indicele de confort termic, EXTREM de RIDICAT în Capitală

România, sub COD ROŞU de căldură extremă şi COD PORTOCALIU de caniculă. Joi a fost o zi sufocantă, însă de vineri se anunţă zile de foc în mare parte din ţara noastră. La ora 15.00, indicele de confort termic este extrem de ridicat în mare parte din ţară, iar în Capitală în zona Filaret, acesta a ajuns la 84,1 unităţi, înregistrându-se 39 de grade Celsius la umbră.

La ora 14.00, indicele de confort termic a depăşit pragul de 80 de unităţi în aproape toată ţara, exceptând zonele muntoase.

Citeşte şi CĂLDURĂ SUFOCANTĂ în Capitală, la sfârşitul săptămânii. Iată de când VIN PLOILE

De asemenea, vineri, în unele zone, indicele UV a depăşit pragul critic de 8 unităţi.

Meteorologii avertizează că vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

De asemenea, în zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade Celsius.

Pe de altă parte, tot vineri și sâmbătă, va fi Cod portocaliu de caniculă în Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

ANM precizează că, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Ziua de joi, dominată de temperaturile extreme

Ziua de joi a fost una extrem de călduroasă, ţara noastră fiind sub cod portocaliu şi galben de caniculă. În aproape toată ţara a fost depăşit pragul critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic, iar temperaturile maxime au urcat în termometre până la valori de 39,5 grade Celsius în Calafat.

Ministerul Sănătății: Populația să țină cont de sfaturile medicilor privind canicula

Ministerul Sănătății a recomandat vineri populației, având în vedere temperaturile extrem de ridicate, să țină cont de sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru a fi evitate incidentele.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute, subliniază Ministerul Sănătății.

Reprezentanții ministerului amintesc că trebuie consumate cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă, și că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Ministerul Sănătății subliniază că nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) întrucât sunt diuretice.

Dacă nu există aer condiționat la locul de muncă, Ministerul Sănătății recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).

Iar pentru cei care sunt nevoiți să plece de acasă între orele amiezii, sunt recomandate ținute adecvate: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Ministerul Sănătății mai recomandă evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) și hidratarea copiilor și a vârstnicilor, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Nu în ultimul rând, persoanelor care suferă de anumite afecțiuni li se recomandă să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Canicula aduce restricții de circulație pe drumurile naționale și autostrăzi și limitări de viteză în circulația trenurilor

Circulația autovehiculelor cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricționată, vineri și sâmbătă, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României din cauza căldurii extreme, iar viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane.

Astfel, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a instituit restricții de circulație în zilele de 4 și 5 august 2017, în intervalul orar 10:00 — 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României, pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Restricțiile de circulație sunt instituite în baza Codului roșu și portocaliu de caniculă (se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 42 de grade) emis de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

„CNAIR SA, în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile și drumurile naționale din județele afectate de caniculă, cu excepția: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animala și vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi funerare; transporturi poștale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanți; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciții multinaționale”, se menționează într-un comunicat al CNAIR.

Potrivit reprezentanților companiei, restricționarea circulației este necesară pentru protecția sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilității îmbrăcăminții rutiere.

De asemenea, viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane, începând de marți și până la finele săptămânii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate, informează CFR SA.

„Începând de astăzi, 1 august 2017, și până la sfârșitul săptămânii, când sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade în aer în majoritatea regiunilor, conform informărilor transmise de ANM, s-au luat măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Astfel, personalul de întreținere a infrastructurii feroviare efectuează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de Cod galben și Cod portocaliu, prin verificarea directă a căii, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, iar, în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade, pe tronsoanele unde situația o impune se reduce viteza de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfășoare în depline condiții de siguranță. Menționăm faptul că aceste măsuri respectă normele de siguranță feroviară în astfel de situații speciale”, precizeză comunicatului CFR.

De asemenea, CFR SA avizează permanent operatorii de transport feroviar de călători și de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulație sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic.

Măsurile speciale care se iau pentru siguranța traficului feroviar în perioade caniculare vizează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de temperaturi ridicate, însoțirea trenurilor cu personal de specialitate, în vederea identificării potențialelor pericole, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, reducerea vitezei de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală pe anumite intervale de stații și avizarea permanentă a operatorilor de transport feroviar de călători și de marfă (OTF) și transmiterea operativă a intervalelor de stații unde trebuie să reducă viteza de circulație.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod roșu de căldură extremă, valabilă vineri și sâmbătă, în 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.

Măsuri pentru confortul pasagerilor în perioada caniculei

Pentru zilele următoare, vizate de codurile de caniculă, Compania Națională Aeroporturi București menține măsurile luate pentru asigurarea confortului și protejării pasagerilor.

Pentru reducerea disconfortului pasagerilor, a fost mărit numărul dozatoarelor de apă cu pahare de unică folosință, amplasate în terminalele de pasageri. De asemenea, se asigură funcționarea la capacitate maximă a sistemelor de climatizare din aeroport, astfel încât să se mențină nivelul adecvat de confort termic al pasagerilor. Personalul medical al Aeroportului Henri Coandă este pregătit să intervină în orice moment cu două echipe și două ambulanțe complet utilate pentru orice tip de urgență medicală.

Pentru angajații CNAB care desfășoară activități în exterior, au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile legale, inclusiv acordarea de apă minerală.

„Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti asigură pasagerii și companiile aeriene că ia toate măsurile necesare pentru confortul şi securitatea pasagerilor, dar şi pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeroportuare, la standarde înalte de calitate şi profesionalism”, se arată în comunicatul companiei.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Canicula persistă şi în zilele următoare. Sunt aşteptate temperaturi de 42 de grade

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
A așteptat șase ani ca să facă fotografia perfectă, iar rezultatul a fost unul complet neașteptat. Ce a reușit să surprindă un fotograf într-o singură imagine
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Două zodii care scapă de ghinion odată încheiat anul 2024
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Întâlnire între Volodimir Zelenski și directorul CIA, William Burns, în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?