Rezultatele la definitivat, afişate luni, arată că examenul a fost promovat de 62,23 la sută dintre candidaţi, care au obţinut minimum nota 7. De asemenea, 13,98% dintre candidaţi au obţinut note sub cinci.
Contestaţiile pot depuse luni şi marţi, în centrele unde candidaţii au susţinut examenul. Recorectarea lucrărilor se face, în funcţie de discipline, de comisia de soluţionare a contestaţiilor, în cele şase centre de profil constituite la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene.
Probele scrise ale examenului naţional de acordare a definitivării în învăţământ, sesiunea 2012, au fost susţinute la 116 discipline.
La examen s-au prezentat 5.765 de candidaţi, respectiv 95,64 la sută dintre cei 6.028 care au obţinut cel puţin media 7 la inspecţiile la clasă derulate în intervalul 1 noiembrie 2011 – 5 iulie 2012, potrivit MECTS.
Dintre candidaţii prezenţi la examen, 17 au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar alţi 293 s-au retras. Candidaţii eliminaţi pierd dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ din sesiunea imediat următoare.
Candidaţii retraşi din motive medicale sau personale au dreptul de a solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii. În acest caz, lucrările nu sunt evaluate, iar candidaţii pot să se reînscrie în sesiunea următoare.
Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la disciplinele educatoare/institutori/profesori în învăţământul preşcolar (1.250), limba şi literatura română (697), învăţători/institutori/profesori în învăţământul primar (477), limba şi literatura engleză (424) şi educaţie fizică (353).
Peste 100 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probei scrise la discipline precum limba şi literatura maghiară maternă, psihologie, istorie, biologie sau geografie.
La 22 de discipline, printre care limba şi literatura rromani maternă, electromecanică şi religie unitariană, proba scrisă a fost susţinută de către un singur candidat, a precizat Ministerul Educaţiei.