La această etapă au fost distribuiţi candidaţii care nu au participat la prima repartizare, cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii, candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini, precum şi care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă.
Repartizarea s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile din fişa de înscriere. Media de admitere este media artimetică dintre media generală a anilor de gimnaziu şi media de la examenul de evaluare naţională.
În intervalul 27-30 iulie, comisiile judeţene de admitere vor rezolva situaţiile speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată.
În zilele de 6 şi 7 septembrie, va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.
Calendarul prevede şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă, care avea loc în perioada 24-26 iulie.
În prima etapă, care a avut loc în 13 iulie, au fost repartizaţi la liceu 150.219 dintre cei 150.725 de absolvenţi ai claselor a VIII-a care au completat opţiuni.
În urma primei etape, au rămas neocupate, la nivel naţional, 29.479 de locuri în licee, pentru anul şcolar 2012-2013.
Conform ierarhiei alcătuite după ultima medie de admitere, pe primul loc se află Colegiul Naţional Sf. Sava” din Capitală, care, la specializarea Matematică-Informatică, a avut ultima medie 9,93.
Pe locul 2 se află Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, unde, tot la Matematică-Informatică, ultima medie de repartizare a fost 9,92.
Pe locurile următoare sunt Colegiul „Fraţii Buzeşti” din Craiova (9,91), Colegiul „Vasile Alecsandri” Galaţi (9,91), Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj Napoca (9,77), Colegiul „Gh. M. Murgoci” Brăila (9,76), Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa (9,76) şi Colegiul „Petru Rareş” Suceava (9,74).
La admiterea de anul trecut, Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti a fost lider în clasamentul primelor zece licee din România, alcătuit după media ultimului admis. La „Sfântul Sava”, această medie a fost de 9,60. Următoarele în clasament au fost colegiile naţionale „Mihai Viteazul” şi „Gheorghe Lazăr”, ambele tot din Capitală, unde ultima medie a fost 9,52, potrivit statisticilor MECTS.