ANRE: Deficitul de ofertă pentru energie e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, luni, că deficitul de ofertă pentru energie este „o deficienţă majoră care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile", astfel că, inevitabil, au fost amânate licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă (FUI).
Filip Stan
07 aug. 2017, 18:03
ANRE: Deficitul de ofertă pentru energie e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre cauzele scumpirii energiei este amânarea licitaţiilor pentru FUI, furnizorii fiind oarecum forţaţi să evolueze pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuaţiile de preţ sunt mult mai mari decât pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde preţurile au mai multă stabilitate, scrie mediafax.ro.

În replică, ANRE a comunicat că licitaţia de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 „nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014″.

Ca urmare, arată ANRE, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau:

1. Anularea licitaţiei de către ANRE în condiţiile prevăzute de art. 68 din regulamentul PCSU;
2. Anularea licitaţiei de către OPCOM în condiţiile prevăzute de art. 69 din regulamentul PCSU;
3. Suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU în condiţiile prevăzute de art. 36 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin ordinul ANRE nr. 92/2015, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Metodologie de tarife), aplicate de FUI clienţilor finali.

Anularea licitaţiei conform variantelor 1 şi 2 ar fi determinat, conform prevederilor regulamentului PCSU, tranzacţionarea energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU şi piaţa de echilibrare. În această situaţie, având în vedere evoluţia crescătoare a preţurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum şi specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creştere a preţului PZU, precum şi cel mai mare impact de creştere a preţului de achiziţie a energiei electrice destinate clienţilor beneficiari de serviciu universal„, precizează ANRE.

De asemenea, „deficitul de ofertă indicativă reprezintă o deficienţă majoră, care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile şi că sunt aplicabile prevederile art. 36 din Metodologia de tarife”. Ca urmare, a fost aleasă varianta 3, pentru ca în următoarele două luni să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU, lăsând posibilitatea FUI de a-şi optimiza preţul de achiziţie a energiei electrice furnizate la tarife CPC în trim. III 2017 prin tranzacţionarea cantităţilor respective pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienţii finali„.

Referitor la reluarea sesiunilor de licitaţie, ANRE precizează că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia de către FUI a energiei necesare clienţilor beneficiari ai SU va demara în data de 11 august 2017, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trim. IV 2017, să înceapă la 1 octombrie 2017.

Dorim, de asemenea, să precizăm că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon, iar transferul achiziţiei din PCSU în celelalte pieţe, chiar în condiţiile achiziţiei preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a preţului din această piaţă„, menţionează Autoritatea.

Totodată, ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, „reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului”.

De altfel, creşterea preţurilor la energia electrică este evidentă pe toate pieţele din Europa în general şi în regiunea noastră în special, pe fondul creşterii consumului datorat temperaturilor extreme precum şi diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro si eoliană„, precizează ANRE.

Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi mecanismele de funcţionare integrată a pieţei interne europene de energie electrică, „considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi a reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei„, conchide Autoritatea.

Citeşte şi ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică pentru populaţie şi firmele mici

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De duminică, 6 aprilie 2025, de la ora 8 trei zodii vor da lovitura pe toate planurile. Se adună veștile bune
Capital.ro
Anunț pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul: Fond de urgență
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Satul părăsit din inima României: Bogățiile ascunse, care așteaptă să fie descoperite
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua taxă se introduce de azi, 6 aprilie. Fiecare persoană achită obligatoriu. NU se permite accesul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale