UPDATE: Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.
Maiorul Daniel Preoteasa, şeful Statului Major al Jandarmeriei, a fost ridicat şi reținut când se întorcea din concediu, potrivit Mediafax. Ofițerul ocupă cea de-a treia poziție în ierarhia Jandarmeriei Române.
Daniel Preoteasa, șeful de stat major al bazei de administrare și deservire a Jandarmeriei Române, a fost reținut de procurorii DIICOT. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că Preoteasa a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare pentru 30 de zile.
El este acuzat că este implicat într-un dosar de cămătărie și delapidare în care a mai fost arestat, acum câteva zile, comandantul Bazei Logistice a Jandarmeriei Române.
Comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost arestat prevenitv, vineri seara, în dosarul în care este acuzat că dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi este executorie. Măsura poate fi contestată la instanţa supremă, scrie Mediafax.
Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând cu anul 2011, Marian Corcodel, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, ce au calitatea de militari. Scopul constituirii acestui grup era săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare.
„În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că „beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonaţi ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit„, precizează DIICOT.
Investigaţia procurorilor a scos la iveală faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date unora dintre membrii grupării, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel . De altfel, la nivelul Bazei era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau „Banca Română de Comerţ Corcodel”.
„De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional„, conform procurorilor.