CCR: Decizia privind programul la referendum între 7.00 şi 23.00, constituţională

Curtea Constituţională a decis, marţi, că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabileşte intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, sunt constituţionale, informează România TV. De asemenea, CCR a spus că Legislativul este cel care va decide calea de urmat în cazul în care refrendumul nu va fi validat. Tot marţi, Curtea Constituţională a constatat că este neconstituţională modificarea Legii 3/2000 în sensul ca intervalul de desfăşurare a referendumurilor naţionale să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, informează MEDIAFAX.
Romania TV
24 iul. 2012, 12:56
CCR: Decizia privind programul la referendum între 7.00 şi 23.00, constituţională

„Cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca inadmisibilă, cererea grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la solicitarea de constatare a inaplicabilităţii la referendumul din 29 iulie 2012 a prevederilor articolului unic pct.4 (prin care se instituie interval de votare între 07.00 şi 23.00 – n.r.) din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi ale articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”, precizează comunicatul CCR.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului, fiind menţinută forma adoptată în plenul Senatului, cu extinderea intervalului orar de votare. Proiectul prevede în textul de modificarea a Ordonanţei un interval de votare în cazul referendumului de la ora 7.00 la ora 23.00.

PDL a depus în 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care modifică Ordonanţa 41 în sensul stabilirii programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.

Deputatul PNL Mihai Voicu a spus că modificarea Ordonanţei este o punere în acord a legislaţiei refrendumului cu decizia Curţii Constituţionale. El a explicat că CCR a decis că referendumul trebuie validat dacă se prezintă 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi în liste şi crearea unui cadru necesar pentru ca cetăţenii să se prezinte la vot şi amândouă cerinţele au fost îndeplinite prin modificarea Ordonanţei 41.

Modificările aduse la Legea referendumului, prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern, prevăd desfiinţarea birourilor electorale din comune, oraşe şi municipii, dar şi eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.

OUG 41 adoptată de Guvern modifică articolul 26 din Legea referendumului şi elimină prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. În schimb, doar în cazul sectoarelor din Bucureşti se înfiinţează oficii electorale. Astfel, conform prevederilor în vigoare, se menţin birourile electorale judeţene, cel al municipiului Bucureşti, dar şi cel privind secţiile de vot din străinătate.

Conform ordonanţei de urgenţă, „în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti”.

De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă modifică modelele proceselor-verbale care constată rezultatul referendumului, fiind eliminată menţionarea alegătorilor care votează pe listele suplimentare.

Guvernul a introdus sintagma „numărul participanţilor” la referendum, precizând că acesta se calculează prin cumularea „numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «DA»”, „a numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «NU»”, la care se adaugă numărul voturilor nule.

Din forma anterioară a Legii referendumului, Guvernul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separată a „numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă”, dar şi a „numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne şi nu sunt cuprinşi în copia de pe lista electorală permanentă, înscrişi în tabelul/lista electoral”, precum şi a „numărului total al alegătorilor care au votat utilizând urna specială, înscrişi în tabelul/lista electoral”.

În plus, din modelul proceselor-verbale este eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea «VOTAT» în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, şi proiectul de modificare a articolului 10 din legea referendumului în care a fost introdusă prevederea că, la referendumurile naţionale, intervalul de desfăşurare este stabilit prin hotărâre de Guvern.

PDL îşi va lua măsuri speciale pentru referendumul de duminică. În timp ce oficial vor transmite semnalul neprezentării la urne, în spatele strategiei de imagine, democrat-liberalii vor pune la punct un întreg sistem de monitorizare a votului.

Conducerea PDL a decis marţi ca fiecare reprezentant al partidului din secţiile de votare să transmită din două în două ore, către centru, numărul de votanţi care s-au prezentat la urne. „Dacă e nevoie, vor sta în faţa secţiei şi vor număra fiecare om care intră”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii democrat-liberali.

De altfel, de numărarea paralelă se va ocupa şi de această dată fostul prim-vicepreşedinte Adriean Videanu, care le-a promis pedeliştilor că monitorizarea va fi impecabilă.

Dispoziţiile date în şedinţa Colegiului Director au vizat şi presiunea asupra guvernului în ceea ce priveşte listele suplimentare.

Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia PDL de a boicota referendumul încheie „legenda lui Băsescu cel curajos, care se prezintă în faţa poporului” şi dovedeşte că preşedintele suspendat este „un laş şi un mincinos”.

„Nu pot decât să salut faptul că legenda lui «Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului» a ajuns la final. Astăzi, Băsescu este un laş, un mincinos şi – ca să citez din decizia Curţii Constituţionale care spune că participarea la vot este un act de responsabilitate – un iresponsabil care a distrus România în aceşti ultimi opt ani”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

„Legea referendumului prevede că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. PDL şi Traian Băsescu comit o ilegalitate”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a anunţat că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost „înşelaţi şi escrocaţi” de către Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei CC de prezenţă la referendum.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Ninsori și circulație îngreunată în mai multe județe din România
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni