Medusoid: Prima meduză creată din celulele şoarecilor şi din silicon VIDEO

Un grup de cercetători americani de la Universitatea Harvard a reuşit să creeze, prin bioinginerie, o meduză, pornind de la nişte celule prelevate de la şoareci şi de la un polimer de silicon.
Romania TV
24 iul. 2012, 13:51
Medusoid: Prima meduză creată din celulele şoarecilor şi din silicon VIDEO

Meduza rezultată din bioinginerie a primit numele de „Medusoid” şi funcţionează ca o pompă biologică, asemănător unei inimi, fiind astfel un model excelent pentru studierea fiziologiei cardiace, conform lui Kevin Kit Parker, bioinginer de la Universitatea Harvard, potrivit Agerpres.

„Ideea este de a observa o pompă musculară care este diferită de inimă sau de alt organ muscular natural, şi de a căuta acele similarităţi fundamentale sau principii de design care sunt comune” a declarat Parker pentru LiveScience. „Acest studiu demonstrează că există astfel de similarităţi fundamentale”, a mai adăugat el.

Meduzele se deplasează prin mediul acvatic funcţionând ca nişte pompe. În anul 2007 Kevin Kit Parker se afla în căutarea unei modalităţi de a răspunde anumitor întrebări despre funcţionarea inimii, când a observat mişcarea unor meduze şi a înţeles că studierea acestor organisme i-ar putea oferi răspunsurile căutate.

„Mi-am spus că aş putea construi ceva similar”, a declarat el, iar ingredientele alese sunt celule prelevate din miocardul şoarecilor şi o peliculă fină de silicon. „Lumea are nevoie de mai puţini şoareci şi de mai multe meduze, aşa că m-am gândit că ar fi bine dacă aş putea înlocui şoarecii cu meduze la o raţie de 1:1”, a glumit el.

Alături de colegi de la California Institute of Technology, Parker a organizat celulele şi siliconul într-un model care imită structura unei meduze reale. Apoi creatura inertă a fost introdusă într-un bazin în care se afla un fluid cu o bună conductibilitate electrică şi au dat drumul la energie.

Rezultatul este o creatură care înoată şi pulsează, asemenea unei meduze reale, fără însă a se hrăni şi reproduce.

Aceste meduze artificiale îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă din diferite domenii să răspundă la diferite probleme, conform lui Parker. Un biolog marin poate studia arhitectura structurală a unei meduze şi felul în care acestea înoată. Un cercetător specializat în biologie comparativă poate examina mişcarea unui astfel de „medusoid” în comparaţie cu mişcarea inimii. Pentru experţii în ţesuturi, acest experiment reprezintă o lecţie de proiectare şi control al calităţii.

Kevin Kit Parker doreşte să folosească această medusă artificială pentru dezvoltarea unei noi generaţii de medicamente cardiovasculare şi pentru crearea unor noi inimi artificiale.

Rezultatele acestui experiment sunt publicate pe larg în ultimul număr al revistei Nature Biotechnology.

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Colaborare internațională pentru sprijinirea Republicii Moldova în criza energetică
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican