AGENDA GUVERNULUI este încărcată: Rectificare bugetară, legile justiţiei, majorarea accizelor şi codul administrativ

Agenda Executivului în această perioadă este una încărcată, printre proiecte aflându-se, printre altele, rectificarea bugetară, noile legi ale Justiţiei, Codul Administrativ, precum şi modificarea Codului Fiscal, potrivit căreia se propune majorarea accizelor la carburanţi.
Ionela Marcu
15 aug. 2017, 09:48
AGENDA GUVERNULUI este încărcată: Rectificare bugetară, legile justiţiei, majorarea accizelor şi codul administrativ

Guvernul a luat în vizor rectificarea bugetară în mare pozitivă, dar şi accizele majorate la benzină. „În septembrie, deocamdată stăm bine”, a declarat Mihai Tudose, întrebat când se va face rectificarea bugetară.

În iulie, premierul spunea că, în majoritate, rectificarea va fi una pozitivă.

„Sper că majoritatea ei va fi una pozitivă din câte am vorbit cu Ministrul de Finanţe, sunt proiecte care au fost întârziate foarte mult, de exemplu am găsit la Ministerul Tehnologiei informaţiei o execuţie de 2%, practic nu a început nici un proiect, nu s-au plătit decât lefurile acolo. Am vorbit cu actualul ministru, cu colegii, anumite lucruri chiar nu se mai pot face anul acesta. Şi atunci la rectificare, la unele ministere care nu mai au efectiv cum să-şi cheltuie banii, cele cinci luni de inactivitate, vor fi duşi acolo unde se face treabă. Rectificarea va avea loc în august. Bani de pensii sunt, există bani pentru sistemul de sănătate, învăţământ, şi pentru investiţii”, declara Mihai Tudose. 

Liderii sindicatelor din Cercetare şi din sistemul penitenciar i-au cerut premierului să nu ia bani de la aceste domenii.

„La rectificarea bugetară vom pierde bani şi vom pierde bani mulţi, pentru că ştim care este problema din punct de vedere bugetar a ţării. Ministerul Finanţelor Publice încearcă să recupereze bani de peste tot. În ce ne priveşte, avem 57 de milioane (de lei – n.r.) care trebuie tăiaţi din buget. Am cerut premierului să-i lase acolo unde sunt, să încercăm să facem încadrări, să îmbunătăţim condiţiile de muncă”, a declarat liderul SNLP, Ştefan Teoroc, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Mihai Tudose.

O altă prioritate a guvernului o reprezintă adoptarea Codului Administrativ.

„Codul Administrativ a fost adoptat într-o primă lectură în Guvernul României şi, de asemenea, este cuprins în lista priorităţilor legislative pentru sesiunea din toamnă. Acest Cod Administrativ a fost gândit ca o prelungire a actului guvernamental în teritoriu. Atâta timp cât prefecţii sunt numiţi de către premier, în şedinţă de guvern, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi atâta timp cât ei sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu, un guvern politic, mie personal să pare logic să ne mai fardăm şi să nu ne mai dăm apolitici, când majoritatea prefecţilor provin din structurile partidelor politice”, a declarat în urmă cu două săptămâni ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

El a explicat şi că noul Cod se va referi şi la o parte dintre directorii instituţiilor descentralizate din judeţe, care vor fi de asemenea numiţi pe criterii politice pentru a pune în practică politica guvernamentală la nivelul judeţului.

„Prin acest Cod Administrativ se va delimita palierul până la care se va coborî actul guvernamental şi este normal ca un director de direcţie a judeţului, care este de asemenea reprezentantul ministerului, să facă politica guvernamentală, să pună în aplicare programul de guvernare fără abatere. Aici suntem foarte fermi. Sunt câteva posturi la nivel de judeţ care vor fi cuprinse în acest program administrativ”, a mai spus ministrul Viorel Ilie.

De asemenea, Executivul urmează să aprobe un proiect de lege pentru modificarea Legilor justiţiei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a precizat că acest proiect „va fi prezentat public, pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiţiei, începând cu orele 11.00!”.

„Sunt propuse modificări de fond şi nu de formă!”, a adăugat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers în iulie la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreşedintele Comieisi Europene, Frans Timmermans, despre legile privind Justiţia. El a afirmat că pachetul va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis Parlamentului.

În următoarea perioadă Cabinetul Tudose intenţionează să adopte un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, se propune revenirea din 2016 la nivelul accizelor la carburanţi. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

„În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la România TV, referindu-se la companiile petroliere.

El a mai spus că există „posibilitatea de a umbla la redevenţe”.

„Bineînţeles. Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”, a adăugat Tudose.

Printre proiectele aflate pe agenda Executivului se mai regăsesc şi Legea pensiilor, dar şi Fondul Suveran de Investiţii.

DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Capital.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba. Adevărul ascuns despre Călin Georgescu: Vă arăt mesajele
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Bucureștenii au spus DA! Ce urmează după validarea celor trei măsuri la referendum
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Călin Georgescu provoacă scandal mondial. Decizie fără precedent
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
El este Adelin, băiatul de 14 ani care a murit într-un accident teribil în Dolj. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț de colectare a apelor pluviale
Cancan.ro
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Sorin Grindeanu avertizează asupra alegerilor parlamentare și riscul unor scenarii politice
MediaFlux
DOLIU în ROMÂNIA! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE...
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro