Primele semne ale acestei afecțiuni pot fi depistate în stadiu incipient chiar și de către pacient, la domiciliu, prin monitorizarea în mod regulat a alunițelor și observarea unor neregularități care indică potențial cancerigen, este de părere medicul dermatolog Laurențiu Vlădău.
În ciuda faptului că fiecare persoană are cel puţin o aluniţă (nev), puţini dintre noi ştiu să distingă un nev sănătos de unul care are potenţialul de a se transforma în cancer de piele. Acesta este motivul pentru care medicii dermatologi recomandă să acordăm o atenţie deosebită aluniţelor şi să le examinăm periodic (de preferat lunar) pentru a descoperi din timp semnale ale unor boli extrem de grave.
Depistarea aluniţelor cu potenţial cancerigen
O bună informare cu privire la caracteristicile aluniţelor periculoase, precum şi monitorizarea lor periodică acasă pot ajuta la identificarea nevilor cu potenţial cancerigen într-un stadiu incipient, în care ar putea fi trataţi prin simplă excizie.
“Deşi melanomul apare cel mai adesea pe cele mai expuse la soare părţi ale corpului (de obicei pe picioarele la femei şi pe piept şi spate la bărbaţi), această boală se poate dezvolta oriunde – chiar şi pe scalp, fapt pentru care este foarte important ca verificarea pielii să fie amănunţită. Trebuie să verificăm cu atenţie întregul corp, inclusiv degetele de la picioare şi tălpile„, recomandă specialistul dermatolog.
Este ideal şi recomandat ca alunitele asupra cărora avem dubii să fie examinate de către dermatolog. În cazul în care există multe aluniţe, dificil de monitorizat, care au nevoie de o urmărire foarte atentă şi minuţioasă, soluţia ideală este cartografierea lor sau “molemapping”, o procedură care trebuie realizată în cabinetul dermatologic.
Regula ABCDE
Leziunile cutanate asociate cu melanomul au anumite caracteristici denumite “ABCDE”, care pot fi uşor de indentificat de la o verificare la alta a pielii:
Asimetrie – dacă o jumătate din aluniţă este diferită în mărime sau formă în comparaţie cu cealaltă jumătate.