Dintre toate alimentele, carnea este cel mai toxic aliment, conținând, pe lângă antibiotice şi hormoni, acceleratori de creştere şi anabolici, pesticide, chimicale din vegetale, furaje şi cereale consumate.
Cei mai mulți dintre români consumă carne din comerț, produsă și procesată în fabrici. Producătorii apelează la toate variantele legale şi ilegale pentru a creşte producţia de carne. De la hormoni de creştere, chimicale, la carne umflată cu apă sau tot felul de substanţe nocive. De asemenea, producătorii de carne folosesc tot felul de substanţe pentru a da gust cărnii, pentru a o face mai aspectuoasă, pentru a rezista mai mult în timp: E-uri, conservanţi, coloranţi, arome, alte chimicale nocive şi chiar toxice.
Cele mai frecvente probleme cauzate de consumul excesiv de carne:
Crește nivelul de colesterol
Conţinutul de colesterol din carne variază între 45-80 miligrame la 100 de grame şi ajunge până la 150-350 miligrame la 100 de grame în ficat. Trebuie consumat rar de către persoanele care au hipercolesterolemie, diabet sau boli de inimă.
Riști să suferi de obezitate sau de boli de inimă
Mezelurile duc la creşterea în greutate, apariţia bolilor de inimă şi a diabetului, dacă sunt consumate în cantităţi ridicate. Mai mult, consumul de mezeluri trebuie să fie ocazional, nu mai mult de 50-60 grame o porţie şi fără să fie asociat la aceeaşi masă cu brânzeturi şi alte cărnuri.
Te predispune la cancer
Consumul frecvent de carne a fost asociat cu apariţia mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, de rect, hepatic şi ovarian. Astfel, potrivit medicilor, persoanele care mănâncă în mod regulat carne friptă sau prăjită prea mult au un risc cu 60% mai mare să se îmbolnăvească de cancer pancreatic.
Crește riscul de contaminare cu paraziţi şi germeni
Carnea trebuie preparată bine înainte de a fi consumată, deoarece numai astfel bacteriile, paraziţii şi virusurile pot fi distruse în totalitate.
De asemeena, persoanele care consumă frecvent carne au mult mai des probleme de tranzit intestinal, constipaţie, o imunitate redusă, sensibilitate hepatică mărită şi o tendinţă mult mai mare de a creşte în greutate.
Știai că…
…unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri alimentare este consumul frecvent de pește? Peștele este alternativa ideală la alte tipuri de carne, te ajută să atingi aceste obiective, asigurându-ți o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. Sursă excelentă de proteine de calitate, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), peştele oferă o bună valoare nutritivă și un aport echilibrat de grăsimi.
Cel mai puţin nociv tip de carne
Carnea din vânat, carnea „de țară” și carnea din ferme ecologice sunt recomandate pentru o alimentație corectă.
Atenție!
Dacă eşti în categoria vegetarienilor şi nu consumi deloc carne trebuie să ai grijă ca să incluzi în alimentaţia ta produse care conţin proteine vegetale. De asemenea, un consum variat de legume şi fructe îţi va asigura un aport însemnat de vitamine şi minerale.
Află cât de sănătoasă este carnea roșie AICI