Doina Pană a organizat la Bistrița o dezbatere cu tema valorificării masei lemnoase din pădurile proprietate publică, la care au fost prezenți reprezentanți ai Romsilva, ai administratorilor de păduri, ai producătorilor de mobilă și ai Consiliului Concurenței.
Ministrul a afirmat că a reușit să îi convingă pe cei din sectorul silvic că este nevoie de acest „compromis”, privind asigurarea a 4 milioane mc de lemn de foc exclusiv pentru populație.
„Am mers pe ideea ca tot ce înseamnă produse principale se vor scoate în continuare la licitație, asta înseamnă în jur de 6-6,5 milioane mc, dar tot ce înseamnă produse accidentale, produse în urma igienizării, rărituri, pe acestea să le exploateze Romsilva în regie proprie sau cu prestări servicii. Deci agenții economici pot participa, dar ca prestare serviciu. Scot lemnul la rampă — acesta este lemn de foc, acesta este buștean — și de acolo încolo pot licita, deci nu i-am scos de tot din cele circa 4 milioane mc care ar intra în această categorie, să meargă pentru lemnul de foc. (…) Într-un final, am ajuns la concluzia că de fapt trebuie făcut acest compromis, mai ales că în Codul Silvic scrie de mult, din 2015, la articolul 60 — asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație”, a spus Pană, conform Agerpres.
Ministrul a explicat că necesarul de lemn de foc pentru populație este de cinci ori mai mare și că nu poate fi asigurat doar din pădurile statului.
„Nu putem asigura întregul lemn de foc de care are nevoie populația, pentru că noi, în România, avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc și, dacă punem numai 6 mc pe iarnă, înmulțim și vedem că ne dă vreo 21 milioane mc. Ori, noi exploatăm legal în România 17-18 milioane mc în total. Ar însemna să nu mai facem nici mobilă, să nu mai facem nimic, ci totul să fie lemn de foc, ceea ce nu se poate. Dar ce vrem noi este ca ce este lemn de foc să meargă întâi spre populație. Aceste reglementări nu le-am putut face decât pentru ce înseamnă pădurea statului, pentru că nu putem intra să reglementăm ce se întâmplă cu pădurea privatului”, a declarat Pană.
Întrebată dacă poate garanta că nu va mai exista o criză a lemnului de foc în această iarnă, Doina Pană a spus că nu poate oferi o astfel de garanție.
„Nu (nu pot garanta — n.r.). Eu pot să garantez că va exista o anume cantitate, cât putem exploata legal din pădurile statului, de lemn de foc, care să meargă la cetățean la un preț corect, dar nu este suficient”, a afirmat Pană.
Ministrul Doina Pană consideră că este nevoie de găsirea de soluții alternative pentru încălzirea gospodăriilor care în prezent folosesc lemn de foc, una dintre acestea, pe termen mediu, fiind dezvoltarea pe biomasă — aspect de care se poate ține cont la elaborarea noii legi a biomasei, aflate în Parlament.
Ministerul Apelor și Pădurilor pregătește o hotărâre de guvern privind valorificarea masei lemnoase din pădurile statului, proiectul putând fi consultat pe site-ul instituției până în data de 4 septembrie.