Alegătorii americani, dezamăgiţi de campania electorală prezidenţială

Preşedintele american Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney par să sufere la capitolul imagine în rândul opiniei publice, din cauza faptul că în campania electorală pentru prezidenţialele din acest an s-au concentrat mai mult pe a face publicitate negativă adversarului, decât pe propria imagine.
Romania TV
25 iul. 2012, 07:27
Alegătorii americani, dezamăgiţi de campania electorală prezidenţială

Publicitatea negativă la care au recurs echipele celor doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Barack Obama şi Mitt Romney, le-a afectat acestora imaginea în rândul alegătorilor.

Potrivit ultimului sondaj de opinie NBC/Wall Street Journal (WSJ), 43 la sută dintre alegători au o opinie personală negativă (dintre care 32 la sută extrem de negativă) despre Barack Obama, în timp ce Romney, fost guvernator de Massachusetts, este văzut defavorabil de 40 la sută dintre alegători (24 la sută au o opinie extrem de negativă despre el).

Potrivit specialistului republican în sondaje Bill McInturff, citat de Wall Street Journal, astfel de scoruri negative sunt „fără precedent în epoca modernă”. Cotidianul arată că Obama şi Romney au „bombardat alegătorii cu un volum fără precedent de campanii prin care se atacă” reciproc.

În momentul în care scăderea ratei şomajului lipseşte, sondajul împrumută şi o notă de angoasă a alegătorilor americani faţă de viitorul ţării lor: 60 la sută, o creştere cu două puncte în raport cu luna mai, apreciază că Statele Unite sunt „pe calea greşită”, doar 32 la sută afirmând că lucrurile merg „în direcţia bună”.

Potrivit sondajului, doar 36 la sută dintre americanii intervievaţi au încredere în Obama pentru a ameliora economia, în timp ce 43 la sută îl preferă pe Romney în acest domeniu. Dar preşedintele în exerciţiu se plasează mai bine decât adversarul său în privinţa politicii externe, a sănătăţii, a dosarului afgan, a impozitelor şi imigraţiei.

Sondajul îi conferă, de asemenea, un avantaj lui Obama în faţa lui Romney dacă alegerile din 6 noiembrie ar avea loc astăzi: 49 la sută dintre alegătorii intervievaţi ar vota pentru a-i oferi un al doilea mandat preşedintelui democrat în exerciţiu, iar 43 la sută pentru a-l înlocui cu candidatul republican.

Această diferenţă este încă la limită având în vedere marja de eroare de plus sau minus trei puncte, la fel cum era şi în mai, când Obama era creditat cu 47 la sută din voturi faţă de 43 la sută adversarul său, potrivit NBC/WSJ.

Din mai, când Romney şi-a asigurat statutul de candidat al partidului conservator la alegerile prezidenţiale, echipa sa şi cea a lui Obama au rivalizat în campanii publicitare televizate pe un ton negativ.

Una dintre cele mai recente, a democraţilor, îl acuză pe Romney că a condus firme care şi-au transferat afacerile în străinătate şi că deţine conturi în paradisuri fiscale. Pe fundal se aude republicanul intonând – fals – cântecul patriotic „America the beautiful”.

La rândul său, M. Romney a atacat, într-o serie de spoturi de campanie şi pe teren, afirmaţiile lui Obama cu privire la firme, apreciind că acestea trădează o concepţie economică „străină de experienţa americană”.

Obama a ripostat, acuzându-l pe Romney că a deformat în mod intenţionat declaraţiile sale, editându-le pentru a le scoate din context.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Gara din România care a fost scoasă la licitație. S-a vândut pe o sumă ridicolă, spre disperarea navetiștilor
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Pericol uriaș în parcurile de distracții de pe litoral! ANPC a luat imediat măsuri
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Marele regret al lui Cristi Borcea. Valentina Pelinel a spus tot
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Suma incredibilă pe care trebuie s-o scoți din buzunar pentru un șezlong pe litoralul românesc! Românii sunt revoltați: „Pentru cei care se plâng că sunt scumpe șezlongurile în Grecia”
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna AUGUST
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Recomandările salvamontiștilor pentru turiști în timpul furtunilor pe munte
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!