„Adrian Năstase se află într-un tratament medical intensiv de aceea apreciez poziţia instanţei care a luat cazul cu prioritate, dar nu pot să apreciez poziţia instanţei care l-a adus de la Spitalului penitenciar Jilava în condiţiile în care nu se întâmpla nimic. Dacă era o dezbatere pe fondul cauzei, dacă se aduceau argumente juridice sau de fapt, sigur că, da, prezenţa condamnatului era importantă pentru că se putea apăra. (…) Nu discut de substraturi aici, eu spun doar că a fost o măsură excesivă. Administraţia Penitenciarelor nu face de capul ei nimic, ea a primit dispoziţie de la instanţă să-l aducă şi l-a adus’, a declarat avocatul Ion Cazacu, citat de Agerpres.
Conform acestuia, Adrian Năstase a respectat decizia instanţei, în ciuda faptului că se află sub tratament intensiv.
„Efectul contestaţiei la executare s-a împlinit, acela că Adrian Năstase a fost mutat din Spitalul Floreasca în Spitalul penitenciar Rahova, iar apoi Jilava. Deci procedura este închisă, de ce trebuia adus? El a respectat dispoziţia instanţei chiar dacă se află sub tratament intensiv, a fost prezent, a spus în faţa judecătorului că şi-a retras această cale de atac, deci această contestaţie este închisă”, a subliniat apărătorul lui Năstase.
Ioan Cazacu a spus că o cerere de întrerupere a executării pedepsei nu va fi făcută până la data la care există termenul în contestaţia în anulare în 3 septembrie.
„Nu s-a făcut nicio cerere şi nu se va mai face nicio cerere. Singura cerere care se va face va fi una privind o contestaţie la executare cu privire la cele şase zile la care Adrian Năstase a stat în Spitalul Floreasca, e adevărat nu în reţeaua proprie a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ci într-un spital public, dar cum toţi ştiţi a stat sub pază. Nu a fost retrasă nicio pază în niciun moment. Tot timpul la uşa lui Adrian Năstase a fost pază. Este normal să se scadă acele şase zile în considerarea dispoziţiilor legale care spun că în momentul în care i se înmânează mandatul de executare a pedepsei, lucru care s-a întâmplat în data de 20 iunie la orele 22.30. Este consemnat acest lucru de organele de poliţie. Din acel moment condamnatul este arestat şi se află în custodia organelor de poliţie. Organele trebuiau să-l predea la penitenciar, aceasta era faza a doza, dar el era arestat”, a menţionat Cazacu.
El a spus că acest lucru îl vor discuta în cadrul unei contestaţii la executare. Despre motivele care vor fi invocate în ceea ce priveşte contestaţia în anulare, apărătorul lui Năstase a precizat că le va spune la momentul la care hotărârea instanţei de recurs va fi motivată.
În legătură cu prezenţa procurorului DNA în sala de judecată, Ioan Cazacu a explicat că acesta nu avea ce căuta în faza judecării executării pedepsei deoarece excede competenţei sale.
Avocatul fostului premier a mai subliniat că Adrian Năstase se află sub monitorizare şi tratament intensiv şi ia peste 20 de pastile la intervale orare stabilite, având în vedere că, după vindecarea rănii de la gât, sunt celelalte boli de care suferă.
Fostul premier Adrian Năstase a fost adus, miercuri, din locul de detenţie la Curtea de Apel Bucureşti care judecă recursul formulat de avocaţii săi privind contestaţia la executare.