„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, a scris Liviu Pop, joi – 24 august, pe pagina sa de Facebook, scrie libertatea.ro.
Consiliul Național al Elevilor (CNE) critică decizia Ministerului Educaţiei de a scoate un manual de educaţie fizică, în timp ce bazele sportive, sălile de sport şi dotărilor sunt carențe majore ale sistemului de învățământ preuniversitar.
„În luna aprilie, în cadrul unei întruniri a Comisiei pentru manuale şcolare, elevii au marşat pe necesitatea unei pregătiri temeinice a cadrelor didactice, astfel încât manualul să devină un instrument, nu în scop în sine. Cu privire la introducerea de noi manuale şcolare, reprezentanții elevilor nu au mai fost consultați, aşa cum ar fi firesc, având în vedere calitate de beneficiari primari ai educației. Aşadar, considerăm că reprezentanții ministerului se concentrează în mod prioritar pe aspecte ce țin strict de formă, fără a putea interveni asupra hibelor ce marchează educația”, se mai spune în comunicatul CNE.
Acum, cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, 2017/2018, manualul de Educație Fizică și Sport de la Editura CD Press a fost declarat câștigător în cadrul licitației organizate de Ministerul Educației Naționale, în iulie 2017, și aprobat prin Ordinul ministrului Educației Naționale (OMEN) nr. 4456/27.07.2017.
91,33 a fost punctajul obținut de manual, la evaluare, fiind clasat în TOP 3 în evaluarea de calitate MEN.
Cum prezintă Editura CD Press manualul de educație fizică și sport.
„Manualul, bine ilustrat, pune la dispoziția elevilor soluții metodice care completează acțiunile didactice realizate la clasă cu peste 300 de imagini (foto, schițe etc.), peste 75 de descrieri ale succesiunii metodice a principalelor procedee tehnice și acțiuni tactice (secțiunea „Cum se realizează”) și peste 30 de secvențe video.
Acces facil la multiple tabele și grafice, care cresc responsabilitatea elevilor și a părinților față de evoluția dezvoltării fizice și a capacității motrice a elevilor.
Aceste materiale sprijină conștientizarea de către elevi a cauzelor eventualelor greșeli de execuție și adoptarea măsurilor corective prin efort propriu.
Contine peste 50 de idei de jocuri dinamice și ștafete descrise pe înțelesul elevilor, incluse în varianta digitală a manualului.
Este o sursă variată de exerciții corective pentru atitudinile corporale deficiente, de legări de elemente acrobatice sau exerciții integrale, de sisteme de acționare pentru dezvoltarea calităților motrice, de structuri tehnico-tactice de evaluare.
Mai mult, manualul este însoțit și de un pachet educaționat extins: Ghidul profesorului (planificare anuală, proiectarea unităților de învățare, sugestii metodologice), descărcabil gratuity și de pe site-ul editurii, acces gratuit la platforma educațională www.clasadigitala.ro (include numeroase materiale digitale descărcabile)”.
Manualul de educație fizică și sport pentru clasa a V-a curpinde și…definiția mersului.
„Mersul este o deprindere motrică naturală care asigură deplasarea omului prin alternarea sprijinului picioarelor pe sol”, scrie în pagina 37 a manualului.
Iată și 10 motive pentru educație fizică și sport, potrivit aceluiași manual:
reprezentanții editurii CD Press au confirmat că „MEN a făcut deja comenzi pentru acest manual”, fără să precizeze numărul acestora și nici prețul de achiziție.
Citeşte şi Ministrul Pop: Legea manualului şcolar, în dezbatere din 12 septembrie
„Prețul manualelor nu a fost stabilit, încă”, a fost răspunul editurii, care a preferat să nu comentez utilitatea unui asemenea manual (de Educație Fizică și Sport).
Cât privește autorii, acesta a fost creat de o echipă de autori cu o vastă experiență la catedră și în realizarea de manuale și auxiliare școlare, potrivit unui comunicat al editurii:
prof. gr. I Petrică DRAGOMIR, Secretar Științific al Comisiei Naționale pentru Educație Fizică și Sport, cercetător Științific IȘE, autor de programe școlare și manuale EFS, coautor la Sistemul Național Școlar de Evaluare la EFS, formator național al MEN
prof. dr. Titel IORDACHE – profesor asociat la Academia de Studii Economice București, Departamentul EFS, inspector școlar pentru educație fizică și sport ISJ Ilfov, din 1999 până în prezent, membru în grupul de lucru pentru realizarea și revizuirea programelor școlare pentru EFS, membru al Societății Române pentru EFS; autor de manuale, auxiliare școlare și ghiduri metodologice, formator național, membru în Comisia Națională de Specialitate EFS, expert în managementul educațional.