Tudose: Am primit promisiuni că turiştii români vor decola de la Lisabona. Avionul a decolat spre România UPDATE

Premierul Mihai Tudose a anunţat pe Facebook că a luat legătura cu turiştii români blocaţi pe aeroportul din Lisabona şi cu autorităţile guvernamentale din Portugalia şi a primit promisiuni că o aeronavă TAP, cu turiştii români, va decola din Lisabona. Şeful Executivului a precizat că, în caz contrar, există pregătită o aeronavă TAROM pentru a-i aduce pe turişti în ţară.
Filip Stan
28 aug. 2017, 15:07
Tudose: Am primit promisiuni că turiştii români vor decola de la Lisabona. Avionul a decolat spre România UPDATE

UPDATE. Prim-ministrul Mihai Tudose a transmis, luni seară, un avertisment către consulii români aflaţi în misiuni diplomatice, spunându-le că în cazul în care nu-şi fac treaba le oferă „un bilet rapid către casă”, el declarându-se nemulţumit de felul în care a fost gestionată situaţia turiştilor români rămaşi blocaţi pe aeroportul din Lisabona. Şeful Executivului s-a arătat, de asemenea, deranjat şi de faptul că la Ministerul de Externe nu existau prea multe informaţii despre situaţia acestora.

„Din păcate azi-dimineaţă la ora 8:30, când am început eu demersurile, nu prea ştia nimeni pe la Ministerul de Externe despre ce e vorba. Am vorbit dimineaţă cu domnul ministru Meleşcanu, avea frânturi de informaţii şi domnia sa a încercat să afle. După ce ne-am agitat noi, după aia au început să curgă informaţiile”, a declarat premierul în cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3.

Mihai Tudose s-a arătat deranjat şi de faptul că Alina Oana Dociu, consulul României la Lisabona, i-a spus că nu este nicio problemă şi cetăţenii români rămaşi blocaţi 48 de ore în aeroport sunt bine.

„Dacă cineva mie îmi spune – doamna consul mi-a zis că oamenii sunt bine după 48 de ore – atunci am decis că doamna va fi bine să vină acasă (…) Ambasada reprezintă interesele statului român în relaţia cu statul, Consulatul reprezintă interesele cetăţenilor români în relaţia cu statul. Era treabă de Consulat (…) Cetăţenii se pare că au sunat la Consulat, doamna a fost o dată pe acolo, le-a spus că totul e bine, înţeleg că a avut loc şi un dialog din acesta mai puţin academic gen >. Nu pot accepta aşa ceva”, a explicat şeful Executivului.

Prim ministrul a mai precizat că ceea ce ţinea de statul român trebuia să fie asigurat în primul rând de consulat şi că cineva trebuia să se pună în rol de interfaţă dintre români şi statul portughez, respectiv compania TAP şi să informeze Bucureştiul în timp util despre ce se întâmplă.

Totodată, Tudose a transmis un avertisment către consulii români, afirmând că în cazul în care nu-şi fac treaba vor fi rechemaţi în ţară.

„Le oferim sprijinul domnilor consuli pentru a-şi îndeplini misiunea, dar le oferim şi un bilet rapid către casă atunci când n-o fac”, a transmis prim-ministrul.

UPDATE. Premierul Mihai Tudose a declarat luni că a rugat Ambasada Portugaliei la București să înțeleagă că turiștii români blocați în Lisabona sunt cetățeni europeni și că statul român e dispus să ia toate măsurile necesare pentru repatrierea lor.

„Am rugat Ambasada Portugaliei la București să înțeleagă că acolo sunt niște cetățeni care sunt cetățeni europeni și că statul român întreprinde și e dispus să întreprindă toate măsurile necesare pentru a repatria acei cetățeni, indiferent cine și cum să spunem că manifestă o atitudine mai nepăsătoare. Cam așa a fost mesajul și înțeleg că a funcționat”, a afirmat Tudose într-o intervenție telefonică la Antena 3, conform Agerpres.

El a precizat că în cursul dimineții consilierul său pentru relații externe a vorbit la Ambasada Portugaliei pentru a exista demersuri „și pe plan diplomatic”.

Întrebat dacă are de gând să înainteze un protest oficial către statul portughez, prim-ministrul a punctat că oamenii au nevoie de soluții, nu de proteste.

„Dacă e vorba de protest oficial, oamenii nu au nevoie de proteste, de explicații, oamenii au nevoie de soluții (…) în timp real”, a spus Tudose.

UPDATE. O aeronavă TAP i-a preluat luni seară pe românii blocaţi de mai multe zile în Lisabona şi a decolat spre Bucureşti, unde este aşteptată să aterizeze în jurul orei 21:00 – 21:30.

„Am luat legătura cu turiştii români blocaţi pe aeroportul din Lisabona, cu autorităţile guvernamentale din Portugalia şi cu MAE şi sper să rezolvăm situaţia în cel mai scurt timp posibil. Am primit promisiuni că, la ora 17:00, o aeronavă TAP, cu turiştii români, va decola din Lisabona. În caz contrar, avem pregătită o aeronavă TAROM să-i aducem acasă”, a scris, luni pe Facebook, premierul.

Tudose a precizat că a cerut revocarea consulului României la Lisabona „pentru modul deficitar în care a gestionat situaţia”.

„Am cerut revocarea consulului României la Lisabona pentru modul deficitar în care a gestionat situația. Rolul unui consul este să protejeze în statul de reședință interesele cetățenilor români și să acorde ajutor și asistență. Rolul unui consul este să protejeze în statul de reşedinţă interesele cetăţenilor români şi să acorde ajutor şi asistenţă”, a explicat prim-ministrul.

Citeşte şi: Turiştii români, blocaţi în continuare la Lisabona, după ce a fost anulat şi al doilea zbor. Consulul la Lisabona, rechemat de Tudose

Totodată, el şi-a exprimat regretele pentru faptul că turiştii români nu au avut parte de asistenţă corespunzătoare din partea statului român.

„Ne pare rău pentru faptul că 100 de cetăţeni români nu au avut parte de asistenţă corespunzătoare din partea statului român. Sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, iar pe viitor, toţi cei în măsură să prevină apariţia unor astfel de situaţii neplăcute să îşi facă datoria aşa cum trebuie”, a conchis Tudose, arată News.ro.

Premierul Mihai Tudose o va rechema pe Alina-Oana Dociu din postul de consul la Lisabona, în urma gestionării situaţiei unui grup de turişti români blocaţi în Portugalia, după anularea curselor aeriene ale TAP Portugal, au declarat anterior pentru News.ro surse oficiale. ANAT acuză TAP Portugal de lipsă crasă de respect faţă de agenţiile de turism şi faţă de turişti, însă mulţumeşte misiunii diplomatice române pentru implicarea în rezolvarea acestei situaţii.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce să pui pe grătar înainte de mici ca să nu se ardă. Vor avea o aromă mai puternică, nu se mai lipesc
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Zodiile care mint cu nerușinare. Nu știi când spun adevărul
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Diana a dispărut fără urmă după o ședință de yoga în aer liber. Femeie de 36 de ani a plecat de acasă pe 19 septembrie și nu s-a mai întors
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Declarațiile consilierului lui Viktor Orban stârnesc indignare la Budapesta
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?