Incendiul de la Vârful Roşu din Făgăraş s-a extins pe o suprafaţă de 100 de hectare

Incendiul de la Vârful Roşu, de pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, s-a extins pe o suprafaţă de o sută de hectare de vegetaţie uscată, jnepeniş şi puiet de brad, spre Piscul Groapele, la operaţiunea de stingere a focului participând aproape 150 de pompieri, silvicultori şi militari.
Romania TV
25 iul. 2012, 19:39
Incendiul de la Vârful Roşu din Făgăraş s-a extins pe o suprafaţă de 100 de hectare

„Este al treilea incendiu de vegetaţie uscată care a izbucnit pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, cel de la Vârful Roşu. Incendiul s-a manifestat iniţial pe o suprafată de aproximativ 50-60 de hectare, unde au ars vegetaţie uscată şi jnepeniş, iar focul s-a propagat la pădurea de conifere, puiet de brad. Vântul a bătut cu putere, iar intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi din cauza zonelor greu accesibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure.

Focul s-a extins la o sută de hectare de vegetaţie uscată, junepenis şi pădure de conifere, puiet de brad, spre Piscul Groapele.

Reprezentantul ISU Argeş a precizat că incendiul, izbucnit într-o zonă cu acces dificil, a fost anunţat la 112 marţi seară.

Conform sursei citate, la locul incendiului au ajuns, marţi seară, 16 militari, cu un autocamion de intervenţie, voluntari de la Nucşoara şi 70 de persoane de la Ocolul Silvic Privat Ghilencea.

„Traseul este accesibil cu autovehiculul până la un punct, după aceea deplasarea se face doar pe jos, zona fiind total inaccesibilă şi chiar periculoasă. Vântul a prezentat permanent intensificări, iar intervenţia a fost îngreunată din cauza zonelor greu accesibile. Astăzi (n.r. – miercuri), s-a deplasat în zonă un alt detaşament format din 19 militari profesionişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgentă şi 40 de militari profesionişti din cadrul UM 01044-Vânători de Munte Câmpulung, cu autocamioane şi o autoutilitară pentru sprijin medical, iar în acest moment se acţionează pentru stingerea focului, urmând că operaţiunea să continue şi mâine”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, lt Mădălina Epure.

Pompierii militari continuă acţiunea de stingere şi la celelalte două incendii izbucnite pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş.

„La incendiul de vegetaţie în Masivul Făgăras, izbucnit între Vârful Scara şi Vârful Boia, acţionează 15 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Curtea de Argeş. Focul a fost localizat, dar mai sunt focare disparate şi se va rămâne în zonă pînă la lichidarea acestora. La focul apărut în zona golului alpin de pe Valea Brătila, Vârful Netotu, din Masivul Făgăras, la o altitudine de aproximativ 2.000 metri, acţionează 16 militari profesionişti cu un autocamion de intervenţie. Se lucrează în continuare pentru lichidarea incendiului cu mijloace de primă intervenţie – lopeţi, bătătoare, bidoane cu apă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, lt Mădălina Epure.

Operaţiunile de stingere a celor trei incendii sunt îngreunate atât de terenul greu accesibil, cât şi de vântul puternic.

Pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş o suprafaţă de trei hectare de vegetaţie a fost cuprinsă de flăcări, între vârfurile Scara şi Boia, încă de duminică noapte. Iniţial, focul a afectat aproximativ un hectar de vegetaţie uscată în zona cotei 2000, greu accesibilă, aflată la o distanţă de aproximativ 400 de metri de pădure, flăcările extinzându-se.

Pompierii argeşeni au făcut, marţi, un şant în perimetrul de vegetaţie uscată cuprins de incendiu, iar în zonă s-a intervenit pentru stingerea focului, care se manifesta pe aproape trei hectare, cu focare disparate, pe creste şi stânci.

Marţi, un al doilea incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, în zona golului alpin de pe Valea Brătila, Vârful Netotu, la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri, focul manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare.

Tot în Masivul Făgăraş, dar în zona judeţului Braşov, duminică la prânz, câteva hectare de vegetaţie uscată au fost cuprinse de un incendiu la altitudinea de 1500 de metri, în zona alpină de pe Valea Sebeşului din Masivul Făgăraş, între vârful Berevoiescu şi vârful Ţiganu. Focul s-a extins pe o suprafaţă de peste zece hectare, intervenţia fiind extrem de dificilă deoarece nu există surse de apă în apropiere, iar accesul este foarte greu în zonă. De la satul Sebeş, unde se poate ajunge cu maşina, pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos trei ore şi jumătate până la locul incendiului, ei intervenind cu mături pentru a evita extinderea focului la pădure.

Un elicopter al MAI a ajuns la Făgăraş, marţi, în jurul orei 11.30, fiind încărcat cu saci cu apă, însă nu a mai putut interveni din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, operaţiunea fiind anulată.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?