MANUALUL de sport explică elevilor cum să stea încolonaţi, care sunt părţile corpului şi care ar trebui să fie poziţia corectă în bancă

Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, cum să execute o răsucire pe loc sau care sunt părţile corpului şi cum să stea corect în bancă. De asemenea, copiii vor învăţa la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar şi care sunt punctele cardinale
Filip Stan
29 aug. 2017, 17:44
MANUALUL de sport explică elevilor cum să stea încolonaţi, care sunt părţile corpului şi care ar trebui să fie poziţia corectă în bancă

Îndelung dezbătut, manualul de Educaţie Fizică şi Sport a ajuns în cele mai multe şcoli din ţară, în trei variante alternative, ceea ce înseamnă că trei edituri au câştigat licitaţia pentru tipărirea lui. Încărcat cu imagini şi viu colorat, manualul îşi propune să îi înveţe pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le predă la ora de educaţie fizică şi sport.

În deschiderea manualului, există o scurtă descrie a acestuia şi a disciplinei educaţie fizică şi sport.

„Începând cu acest an şcolar, te invităm să descoperi educaţia fizică şi prin intermediul manualului. Vei găsi informaţii despre exerciţii fizice şi despre sport, pe care să le foloseşti în lecţii, dar şi în activităţile fizice din timpul liber. Cu ajutorul manualului îţi vei însuşi numeroase cunoştinţe care te vor ajuta să înţelegi ce reprezintă stilul de viaţă sănătos, ce înseamnă o postură corporală corectă şi ce exerciţii poţi efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgând acest manual, vei învăţa despre calităţile motrice, dar şi despre deprinderile motrice pe care le utilizezi în viaţa de zi cu zi”, reiese din descrierea manualului făcută de către editura manualului.

Manualul este împărţit în cinci capitole: 1) Activităţile de educaţie fizică-Activităţi de Sănătate, 2)Să exersăm împreună! 3) Corpul uman şi mişcarea, 4)Armonie corporală, 5)Discipline sportive. Iar la sfârşitul manualului, există şi o evaluare finală cu cerinţe şi întrebări pe care elevul trebuie să le rezolve în scris, pe caiet.

Concret, manualul îi învaţă pe elevi cum să stea încolonaţi, în linie pe un rând, pe două rânduri, în formaţie de gimnastică, în cerc sau în semicerc.

„Când se practică exerciţii fizice în grup, organizarea copiilor în diferite formaţii contribuie la utilizarea optimă a sălii sau a terenului de sport, la folosirea cât mai eficientă a timpului destinat practicării exerciţiilor fizice, dar şi la prevenirea accidentărilor. În aceste condiţii, activitatea devine accesibilă, interesantă şi sigură pentru toţi copiii”, explică manualul în cel de al doilea capitol.

Capitolul al treilea le vorbeşte copiilor despre corpului uman şi despre mişcare. Prin fotografii şi desene, li se explică elevilor care sunt părţile corpului, care sunt organele interne, dar şi ce este efortul fizic.

„Corpul uman poate adopta diferite poziţii şi poate efectua numeroase mişcări, fie în întregime, fie doar cu segmentale sale. Mişcarea este o funcţie a corpului uman care permite acestuia să se plaseze şi să se deplaseze în spaţiu, să stabilească relaţii cu obiectele şi cu fiinţele din jurul lui. Cu ajutorul acestor mişcări, oamenii desfăşoară diferite activităţi profesionale, gospodăreşti sau motrice”, reiese din manual.

Manualul îi învaţă pe elevi şi care ar trebui să fie poziţia corectă a corpului în bancă.

„Atitudinile fizice deficiente sunt poziții ale corpului care nu corespund aliniamentului corporal, dar care pot fi corectate conștient (prin îndreptarea spatelui, poziționarea corectă a umerilor). Aceste atitudini deficiente pot fi de două feluri: posturale (ale întregului corp) și segmentare (ale unor segmente ale corpului). O atitudine fizică deficientă posturală este consecința menținerii coloanei vertebrale într-o poziție incorectă. Cea mai frecventă cauză care apare la vârsta copilăriei este adoptarea unei poziții necorespunzătoare în bancă, la școală, în timpul scrisului sau cititului sau atunci când se lucrează la calculator”, se explică în carte.

Ultimul capitol tratează mai multe discipline sportive cum ar fi: atletism, gimnastică, sport aerobic, gimnastică ritmică, dans sportiv, baschet, badminton, fotbal, handbal, korfball, rugby-tag, volei, tenis de masă torbal, dar şi trânta, oina sau sportul minţii, şahul.

Manualul de educaţie fizică şi sport va ajunge pentru prima dată pe băncile şcolilor din România, la deputul anului şcolar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puţin două luni de zile.

Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar şapte au primit aprobare, printre care şi educaţie fizică şi sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitaţie, de către edituri.

Potrivit ministerului Educaţiei, manualele de educaţie fizică şi sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

Citeşte şi Structura noului an şcolar. Vezi când începe şcoala şi cand vor avea liber elevii în anul şcolar 2017-2018

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Se schimbă toți banii. Bancnotele vor fi transformate în Euro. Decizia se aplică din 1 ianuarie 2026
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Contractul încheiat la distanță și obligațiile furnizorilor de telefonie. Ghid complet pentru utilizatori
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux