Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 29 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi trei abţineri, potrivit news.ro.
Consilierul general USR Ana Ciceală consideră că acest ajutor financiar este doar „o altă pomană electorală” şi spune că banii ar putea fi folosiţi pentru a accesibiliza oraşul pentru persoanele cu handicap.
„Asistăm la încă o pomană electorală din partea PSD. Să nu se înţeleagă că noi nu susţinem persoanele cu handicap. Însă este vorba de 76 de milioane de euro cu care primăria şi administraţia locală ar putea să accesibilizeze oraşul pentru aceste persoane. Ce ar trebui să facă aceste persoane cu aceşti bani? Să-şi facă singuri rampe de acces şi semnalizare sonoră? Primăria ar trebui să-şi asume munca pe care trebuie să o facă”, a declarat Ana Ciceală, consilier general din partea USR.
Pentru că au existat mai multe obiecţii din partea consilierilor generali din partea PNL şi USR, Gabriela Firea le-a spus că banii pentru acordarea ajutorului financiar nu vor veni prin tăierea de la investiţii: „Vor veni prin tăierea bugetului de la monumente, de la anumite activităţi culturale care nu sunt atât de importante, nu de la investiţii”.
Potrivit proiectului de hotărâre, ajutorul financiar se acordă doar prin virament bancar, în fiecare lună, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială, persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, în baza unui dosar care va conţine certificatul de încadrare în grad de handicap în original (în cazul în care există diferenţe de nume între actul de identitate şi certificat, se solicită actul care să ateste schimbarea numelui), cartea de identitate a persoanei cu handicap şi cea a reprezentantului legal, în original, precum şi extrasul de cont şi cererea tip.
Dosarul cu toate actele se va depune la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, putând beneficia de ajutorul de 500 de lei adulţii cu handicap care locuiesc sau au reşedinţa în Bucureşti, certificatul de încadrare în grad de handicap este emis de către una dintre Comisiile de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de la nivelul sectoarelor Capitalei, iar beneficiarul nu are datorii la stat. Nu beneficiază de ajutor persoanele cu handicap care sunt reşinute sau condamnate definitiv la pedeapsa cu închisoarea, pe perioada reşinerii sau detenţiei şi nici cele care realizeaza venituri, aflate în îngrijirea unui asistent personal profesionist.
Municipalitatea arată că în primul trimestru al acestui an în Capitală erau înregistraţi 57.222 de adulţi cu handicap, neinstituţionalizaţi, din totalul de 57.806.
„În municipiul Bucureşti, ponderea persoanelor adulte cu handicap din totalul persoanelor adulte cu handicap din România este 7,96%, în condiţiile în care la nivelul judeţelor, media este de aproximativ 2%-3%”, explică iniţiatorii proiectului.
În şedinţa CGMB din 19 iulie, consilierii generali au aprobat un proiect de hotărâre prin care primăria va acorda un ajutor financiar lunar pentru copiii cu handicap, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul în Capitală.
viewscnt