USL Cluj a sesizat Biroul Electoral în privinţa camerelor de supraveghere instalate de PDL

USL Cluj a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) în legătură cu intenţia filialei judeţene a PDL de a amplasa camere video la intrarea în secţiile de votare din judeţ şi va depune o plângere la Poliţie pentru stoparea acestui demers.
Romania TV
26 iul. 2012, 11:22
USL Cluj a sesizat Biroul Electoral în privinţa camerelor de supraveghere instalate de PDL

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că prin amplasarea camerelor video, mesajul PDL este de intimidare a cetăţenilor.

„Amplasarea camerelor video de către PDL Cluj este un lucru incorect, imoral şi nelegal, care aduce atingere intimităţii cetăţeanului. Mesajul este de intimidare a cetăţenilor, vor să sperie pensionarii şi pe cei care iau ajutoare de la Primărie. Vom face o plângere către Poliţie pentru ca acest demers să fie stopat de organele abilitate ale statului român. Consider că se încalcă libertăţile cetăţenilor, este un caz penal. Este un şantaj care se va practica pe scară largă în judeţul Cluj, sunt monitorizaţi cei care se duc la vot”, a spus Nicoară.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că USL Cluj a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se pronunţa în legătură cu demersul PDL.

„Am sesizat BEC privind camerele video ale PDL Cluj. Noi încercăm să explicăm cetăţenilor că dreptul la vot este un drept câştigat la Revoluţie. De asemenea, îi cer primarului Emil Boc să înceteze atacurile şi presiunile la adresa pensionarilor din Cluj-Napoca, aceştia sunt speriaţi pentru că acum se fac documentaţii pentru ajutoare alimentare de la UE şi li s-a transmis de către cei de la Primărie că dacă se duc la vot nu mai primesc ajutoarele respective. Cer să renunţe la aceste practici. Am primit şi informaţii că primarii PDL i-au ameninţat pe oameni că vor avea grijă de ei dacă se duc la vot”, a afirmat Lăpuşan.

PDL Cluj va instala camere video la intrarea în secţiile de votare din judeţ, pe cheltuiala membrilor filialei, pentru supravegherea referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a partidului va instala camere video la intrarea în toate secţiile de votare din judeţ pentru supravegherea referendumului.

„Vom apela la toţi colegii de la partid care au camere video acasă şi le vom monta la intrarea în fiecare secţie dacă vom putea, dar cu siguranţă le vom amplasa la intrarea în fiecare clădire unde sunt mai multe secţii. Vom cumpăra câte un trepied şi vom amplasa camerele video de la ora 7.00 la ora 23.00 în ziua desfăşurării referendumului”, a spus Buda.

Liderul PDL Cluj a făcut apel la toate asociaţiile şi organizaţiile civice interesate în păstrarea democraţiei să trimită observatori la referendum, existând suspiciuni că se pregăteşte o fraudare a acestuia.

Subprefectul judeţului Cluj Mihnea Iuoraş a afirmat că amplasarea de camere video de către PDL Cluj la intrarea în secţiile de votare încalcă prevederile Legii nr. 677/ 2001 privind datele cu caracter personal, iar persoanele care se simt lezate pot să ceară daune.

„Am analizat juridic un astfel de demers al PDL Cluj. Din punctul nostru de vedere un astfel de demers poate să încalce prevederile Legii nr. 677/2001 care reglementează protecţia datele cu caracter personal. Imaginea unei persoane fizice reprezintă o dată cu caracter personal, iar prelucrarea unei astfel de date se face în condiţiile legii. Un astfel de demers nu poate fi pus în practică fără să se încalce prevederile legale. Fiecare cetăţean are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi să nu uităm că votul este secret, este liber, iar o persoană poate vota sau nu. Din acest punct de vedere, filmarea unor persoane fără acordul lor poate constitui un atac la libertatea alegerii acelor persoane de a vota”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, subprefectul de Cluj Mihnea Iuoraş.

El a afirmat că reprezentanţii PDL Cluj „s-au grăbit” când au anunţat că vor instalarea de camere video la intrarea în secţiile de votare.

„Trebuiau să ceară părerea avizată a Autorităţii pentru supravegherea datelor cu caracter personal. Legea nr. 677/2001 dă atribuţii Autorităţii pentru supravegherea datelor cu caracter personal, iar persoanele care se consideră vătămate în încălcarea drepturilor lor şi vor fi filmate la intrarea în secţiile de votare pot să se adrese şi să ceară daune acelor persoane care se fac vinovate de aceste încălcări ale legii”, a spus Iuoraş.

PDL cere instalarea de camere video în toate secţiile de vot la referendum, desfiinţarea secţiilor suplimentare înfiinţate „ilegal”, după 16 iulie, urgentarea achiziţionării soft-ului antifraudă şi ca aceia care votează pe liste suplimentare să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă seară, că în secţiile de votare pentru referendum sunt necesare camerele de luat vederi, motivând că pe 29 iulie se vor organiza secţii de votare şi în restaurante şi baruri, „ceea ce întrece orice imaginaţie”.

Secţiile de vot nu vor fi dotate cu aparate de supraveghere, deoarece astfel de camere video nu au fost folosite până în prezent decât în secţiile speciale, iar la referendumul pentru demiterea preşedintelui nu vor fi amenajate secţii speciale, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
NOTIFICARE pentru șoferii din România. Hârtia pe care o pot găsi direct pe PARBRIZ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Rezultatele la Bacalaureat 2024 vor fi publicate pe 8 iulie
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!