Cheltuielile de care trebuie să ţii cont la construcţia unei case. Vezi cât costă utilajele

Finalizarea rapidă a unei locuinţe presupune costuri suplimentare pentru închirierea utilajelor necesare. La construcţia unei case sunt necesare: buldozer, excavator, pompe de beton şi mortar, precum şi schele sau autobetoniere.
Nicu Stan
15 aug. 2012, 08:32
Cheltuielile de care trebuie să ţii cont la construcţia unei case. Vezi cât costă utilajele

Pe lângă preţul terenului, costul autorizaţiilor de construcţie, materiale şi manoperă, proprietarul care îşi construieşte în regie proprie casă trebuie să fie pregătit şi pentru costurile închirierii utilajelor care se folosesc la construcţia unei case.

Orice utilaj poate fi înlocuit de muncă manuală, dar munca cu omul va necesita timp mai mare de lucru şi poate şi o lucrare mai proastă. „Fiecare proprietar închiriază utilajele necesare construcţiei în funcţie de terenul pe care este construită locuinţa, precum şi de mărimea acesteia. Spre exemplu, un proprietar care are terenul denivelat va trebui să închirieze o lamă pentru a-l aduce la parametri normali pentru construcţie”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Adrian Negomireanu, inginer mecanizare la firma Arcom.

Cât costă transportul materialelor

O maşină mare, cu care se transportă cărămida la locul construcţiei, va fi închiriată, în funcţie de distanţă, cu 3,5 şi 5 lei pe kilometrul parcurs, la preţ adăugându-se şi TVA. „De regulă, cele mai multe firme care vând cărămizi asigură şi transportul până la locul de construcţie”, a spus Adrian Negomireanu.

O basculantă pentru transportul nisipului costă în jur de 700 de lei, plus TVA. „Nu contează cât de scurtă este distanţa de la carieră până la locul de construcţie. De aceea sfătuiesc clienţii să nu cumpere nisipul cu basculanta pentru că este scump şi cantitatea de nisip este prea mare, nu va fi nici loc de depozitare”, a amintit Adrian Negomireanu.

Cine nu îşi permite poate apela la o maşină mai mică. Aceasta poate fi închiriată şi pentru 2-3 lei pe kilometru. „Maşinile, indiferent că sunt de capacitate mai mică sau mai mare, se folosesc pentru tot ce înseamnă aprovizionare la o construcţie, începând de la nisip, până la faianţă şi gresie”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group.

Cât costă chiria la buldozer şi excavator

Buldozerul cu lamă se foloseşte la o construcţie pentru decopertarea terenului de moloz sau, în cazul în care terenul pe care se va construi casa este unul denivelat, pentru a fi adus la parametrii doriţi de constructor sau de proprietar. Închirierea unui buldozer, în funcţie de mărimea acestuia, variază între 100 şi 120 de euro pe zi, în funcţie de utilaj. În plus, există buldoexcavatoare prevăzute şi cu cupe care pot folosi la executarea fundaţiei, precum şi cu lame de nivelat.

Închirierea unui excavator este mai scumpă decât a unui buldozer. Excavatorul este indicat pentru construcţiile la subsol, gen garaj, beci, cramă. Închirierea unui excavator variază, în funcţe de utilaj între 200 şi 350 de euro pe zi. „Preţurile sunt fără TVA şi fără carburant. De asemenea, trebuie specificat că preţurile de închiriere sunt mai mici ca acum câţiva ani cu aproximativ 60%. Motivul este lipsa de bani a proprietatilor”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET Marius Mitrofan, reprezentant inchirieriutilajedeconstructii.ro.

Pompa de beton face toţi banii

Timp preţios poate fi folosit şi prin închirierea unei pompe de beton. Aceasta poate duce betonul la înălţimea dorită, fără ajutorul roabei sau al găleţilor. În funcţie de lungimea braţului, autopompa de beton se închiriază pentru 350-400 de lei pe oră.

Pentru construcţiile mai mari vor fi necesare, de asemenea, la faţadă, schele. Închirierea schelelor costă în jur de 1,5-2 euro metrul pătrat pe lună. „Închirierea cofrajelor pentru trei luni, pentru construcţia fundaţiei, a stâlpilor de susţinere, precum şi a cofrajelor pentru planşeu vor mai costa proprietarii aproximativ 1.500 de euro”, a precizat Adrian Negomireanu.

Fă-ţi betonul la poartă

Cei care nu vor să cumpere beton gata făcut, dar vor să-l facă în cantităţi mari, pot închiria o autobetonieră pentru a-l prepara la poarta casei. Închirerea presupune două plăţi. Astfel, beneficiarul va plăti aproximativ 3 lei pentru fiecare kilometru pe care îl face maşina până la locul de construcţie, plus aproximativ 60 de lei pentru fiecare oră de învârtit betonul.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni