Sorin Cîmpeanu: Nu aş vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele „generaţie de sacrificiu”

Deputatul Sorin Cîmpeanu a atras atenția, miercuri, asupra situației elevilor de clasa a V-a, care urmează să studieze dintr-un compendiu introductiv pe parcursul primelor opt săptămâni din primul semestru, după ce au fost depuse contestații la mai multe manuale școlare.
Filip Stan
06 sept. 2017, 13:17
Sorin Cîmpeanu: Nu aş vrea ca elevilor de clasa a V-a să li se atribuie numele

Deputatul Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o conferință de presă, că în ce privește clasa a V-a, dintr-un total de 108 programe școlare, în cadrul licitației au fost ofertate doar 27 de manuale. De asemenea, dintre acestea, două oferte au fost neeligibile, iar în prezent 18 contestații sunt în derulare.

„Șapte manuale sunt existente pentru copiii de clasa a V-a. Reamintesc, copiii de clasa a V-a sunt cei care au avut neșansa lipsei manualelor și în clasa I, și în clasa a II-a, și a III-a și a IV-a din păcate. Nu aș vrea să li se atribuie numele ‘generație de sacrificiu’. (…) Cele 18 manuale contestate sunt manuale de limba română, matematică, istorie, geografie, biologie — sunt manuale de tiraj mare, care sunt interesate economic. Din păcate, până când nu se va reglementa acest aspect, situația — o spun cu toată răspunderea — va continua, și va continua să fie plătită de către toți copiii, de către noile generații”, a subliniat Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

El a reamintit că, în urmă cu doi ani, din poziția de ministru al Educației, a stabilit că termenul pentru realizarea programelor școlare pentru clasele V — VIII este noiembrie 2016, pentru a lăsa la dispoziție aproape un an în vederea derulării licitațiilor, astfel încât în septembrie 2017 să existe manuale în școli.

Citeşte şi: Profesorii ameninţă cu proteste. FSLI solicită Guvernului negocieri pentru rezolvarea mai multor probleme

„Această decizie a fost prorogată pentru martie 2017. Din acel moment am spus public și o repet: din păcate, a devenit imposibilă existența manualelor la începutul anului școlar. Indiferent cine ar fi venit ministru, indiferent cine ar fi gestionat procesul, acest lucru a devenit imposibil prin această prorogare”, a arătat el.

Totodată, Cîmpeanu a declarat că susține limitarea numărului de manuale alternative, printr-un sistem concurențial în ceea ce privește autorii.

„Mulți colegi nu sunt de acord cu mine, dar eu o spun: având multe manuale, vei fi obligat să alegi și manuale de calitate mai slabă. (…) Pe această bază, soluția ar fi un număr limitat de variante de manual, care să constituie o referință. Ele să fie revizuite atât cât este necesar, pe baza unor programe școlare, care trebuie să corespundă celor opt competențe cheie, valabile la nivel internațional”, a declarat fostul ministru.

Deputatul a opinat că, după conceperea programelor școlare, ar trebui organizat un concurs de autor pentru cel mai bun manual, pentru fiecare disciplină, urmând ca tipărirea să o facă fie Monitorul Oficial, fie Editura Didactică și Pedagogică.

„O lege a manualului școlar este singura care poate să rezolve această problemă, este singura care poate să transforme manualul școlar — așa cum mie mi se pare corect — într-un bun de interes național, diferit de o cutie de detergent sau o sticlă de apă. Din păcate, trebuie să mai știm că sistemul educației este un sistem inerțial, că schimbările nu se fac peste noapte, că nu poți să introduci manuale și programe noi tuturor elevilor în același timp, pentru că elevii de clasa a IX-a învață după un manual care trebuie să țină seama de ce au învățat ei în primele opt clase”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Ministrul Sorin Grindeanu își cere scuze pentru întârzierea bagajelor pe Aeroportul Otopeni
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'