Încă o cursă anulată în Lisabona. Zeci de români, blocaţi mai multe ore pe aeroport. Reacţia MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că Ambasada României în Portugalia are în atenţie situaţia cetăţenilor români cărora li s-a anulat un zbor, aflaţi pe Aeroportul din Lisabona.
Romania TV
07 sept. 2017, 04:26
Încă o cursă anulată în Lisabona. Zeci de români, blocaţi mai multe ore pe aeroport. Reacţia MAE

UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, a declarat pentru Mediafax că la ora 13.00 (ora Portugaliei) pasagerii vor pleca spre România cu o cursă specială, decizie luată în urma unor discuţii purtate între ambasadorul Ioana Bivolaru şi Ministrul Transporturilor portughez.

Dintre cei 175 de pasageri ai cursei anulate, un număr de 16 au plecat deja spre România pe alte rute de zbor, restul urmând să se îmbarce în cursa specială pusă la dispoziție de compania TAP Portugal.

În acelaşi timp, zeci de pasageri sunt blocaţi şi pe Otopeni, după ce cursa TAP care trebuia să decoleze de la Bucureşti la ora 07.00 în direcţia Lisabona a fost anulată.

Cursa aeriană Lisabona-Bucureşti aparţinând companiei TAP Portugal urma să decoleze din capitala Portugaliei miercuri seară, în jurul orei 24.00, însă turiştilor li s-a spus că zborul va fi amânat. Ulterior, ei au aflat că zborul a fost anulat, neprimind explicaţii legate de motivele acestei situaţii.

Potrivit MAE, o echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat, în cursul nopţii, la aeroport pentru discuţii cu reprezentanţii companiei aeriene şi cu cetăţenii români.

Conform informaţiilor obţinute până la acest moment, unii dintre cetăţenii români urmează să plece cu alte curse aeriene alternative.

„Reprezentanţii companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineţii pentru cetăţenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative. Echipa mobilă a misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi cetăţenii români urmează să fie îmbarcaţi spre România”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, remis joi dimineaţă MEDIAFAX.

Potrivit acestora, reprezentanţii companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineţii pentru cetăţenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative, iar echipa misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi cetăţenii români urmează să fie îmbarcaţi spre România.

„Misiunea diplomatică română monitorizează cazul şi menţine contactul neîntrerupt cu compania aeriană şi cetăţenii români, acordând asistenţa consulară necesară”, adaugă Ministerul de Externe.

De asemenea, cursa aeriană TAP Portugal care trebuia să plece joi dimineaţă de la Bucureşti către Lisabona a fost anulată. Cursa era programată să decoleze de pe Aeroportul ”Henri Coandă” la ora 07.00, dar pasagerii au aflat în aeroport că zborul a fost anulat.

Un incident similar a avut loc la sfârşitul lunii august, când peste 100 de turişti români au fost blocaţi două zile în Lisabona, după ce compania portugheză TAP Portugal a anulat zborurile. Premierul Mihai Tudose a anunţat atunci că o va rechema pe Alina-Oana Dociu din postul de consul la Lisabona, în urma gestionării acestei situaţii. 

INFO UTIL | Drepturile şi compensaţiile de care pot beneficia PASAGERII în cazul anulării zborului

Pasagerii a căror cursă a fost anulată de compania aviatică au dreptul, potrivit legislaţiei UE, la o compensaţie ce variază între 250 şi 600 de euro în funcţie de distanţa pe care urmau să o parcurgă, informează Centrul European al Consumatorilor

Potrivit Curţii Europene de Justiţie, un zbor este anulat atunci când zborul prevăzut anterior şi întârziat este transferat pe un zbor alternativ.

Un zbor întârziat, indiferent de durata întârzierii, chiar dacă este prelungită, nu poate fi considerat zbor anulat dacă se efectuează în conformitate cu programarea prevăzută anterior de către operatorul de transport aerian.

În cazul anulării zborului, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare şi două apeluri telefonice, mesaje prin telex, telefon sau fax.

În eventualitatea unei redirecţionări, dacă ora de plecare anticipată a unui nou zbor este la cel puţin o zi după ora de plecare programată pentru zborul anulat, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit cazare hotelieră şi transportul dintre aeroport şi locul cazării.

În cazul anulării zborului, pasagerii primesc o compensaţie în valoare de:

– 250 de euro pentru toate zborurile de 1500 km sau mai puţin;

– 400 de euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1500 km şi pentru toate zborurile cuprinse între 1500 şi 3500 km;

– 600 de euro pentru toate celelalte zboruri.

Compensaţia se plăteşte în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar. Dacă pasagerul îşi exprimă acordul în scris, compensaţia se poate oferi în bonuri de călătorie şi/sau alte servicii. Conform Centrului European al Consumatorilor România

nu este prevăzut un termen maxim până la care trebuie plătită compensaţia.

Pasagerii nu pot primi compensaţii în următoarele cazuri:

– dacă sunt informaţi despre anulare cu cel puţin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;

– dacă sunt informaţi despre anulare într-un termen cuprins între două săptămâni şi şapte zile înainte de ora de plecare prevăzută şi li se oferă o redirecţionare care să le permită să plece cu cel mult două ore înainte de ora de plecare prevăzută şi să ajungă la destinaţia finală în mai puţin de patru ore după ora de sosire prevăzută;

– dacă sunt informaţi despre anulare cu mai puţin de şapte zile înainte de ora de plecare prevăzută şi li se oferă o redirecţionare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută şi să ajungă la destinaţia finală în mai puţin de două ore după ora de sosire prevăzută;

– dacă operatorul de transport aerian poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepţionale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile.

Pasagerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege între:

– rambursarea, în termen de şapte zile a întregului cost al biletului, la preţul de achiziţiepentru partea sau părţile de călătorie neefectuate şi pentru partea sau părţile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie iniţial al pasagerului, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare iniţial, cât mai repede posibil sau

– redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, cât mai repede posibil sau

 

– redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, sub rezerva existenţei unor locuri disponibile.

Pasagerii au dreptul la compensaţie chiar dacă beneficiază de rambursare sau redirecţionare.

Operatorul de transport aerian poate reduce cu 50% compensaţia atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte ora de sosire a zborului rezervat initial

– cu două ore, pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puţin sau

– cu trei ore, pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1 500 km şi pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1 500 şi 3 500 km sau

– cu patru ore, pentru toate celelalte zboruri.

Centrul European al Consumatorilor România prezintă un caz de succes: “Anişoara a cumpărat un bilet de avion, dus-întors, de la o companie aeriană austriacă. În ziua zborului de întoarcere, ajunsă în aeroport, Anişoara a constatat că zborul ce urma să plece la ora 17:35 şi al cărei pasageră era, a fost anulat. Cunoscându-şi drepturile în ceea ce priveşte transportul aerian, Anişoara a încercat să-şi găsească un alt zbor de retur, însa nu a avut succes. Într-un final, comerciantul i-a pus la dispoziţie Anişoarei un zbor de retur pentru ora 20:15. Astfel, Anişoara a ajuns la destinaţie (Bucureşti), la ora 01:00. Nemulţumită de această situaţie şi, mai mult decât atât, considerând că operatorul de transport aerian nu i-a oferit suficientă asistenţă având în vedere faptul că era însărcinată la momentul acela, Anişoara s-a adresat Centrului European al Consumatorilor din România. În final, ECC Romania, cu sprijinul ECC Austria, a obţinut compensaţia care, conform Regulamentelor Europene, este datorată consumatorilor în situaţia în care zborul achiziţionat este anulat (250 de euro)”.

România.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Snoop Dogg va purta flacăra olimpică prin Saint-Denis vineri, alături de Laetitia Casta și MC Solaar
MediaFlux
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!