Corina Creţu: Comisia Europeană analizează acum proiectele privind Legile Justiţiei şi va formula un punct de vedere

Comisia Europeană analizează în prezent proiectele privind Legile Justiției și va formula un punct de vedere în acest sens, însă ar vrea un dialog mai strâns, a declarat joi, la TVR1, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.
Filip Stan
08 sept. 2017, 05:24
Corina Creţu: Comisia Europeană analizează acum proiectele privind Legile Justiţiei şi va formula un punct de vedere

„Acum, Comisia Europeană analizează proiectele respective și va formula un punct de vedere, care nu s-a formulat încă. Înțeleg că va avea loc o dezbatere parlamentară, ceea ce este foarte bine, dar și o discuție aprofundată cu instituțiile din sistem, în primul rând cu Consiliul Superior al Magistraturii și acesta este un lucru bun. Comisia Europeană ar vrea un dialog mai strâns. La prima întâlnire a primului ministru Tudose a venit și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost și ministrul Justiției (Tudorel Toader n.r.) și au stabilit să aibă un dialog permanent pe această cale. În opinia mea, odată cu efortul de a trage bani europeni și de a promova proiecte care duc la dezvoltarea economică și socială, România trebuie să consolideze justiția, statul de drept, valorile europene”, a precizat Crețu.

Întrebată dacă anul 2019 va prinde România cu mecanismul de cooperare și verificare (MCV), Crețu a spus că „nimeni nu își dorește acest lucru”, precizând însă că numai de autoritățile române depinde ridicarea MCV-ului

„Eu sper că acea echipa de valoare a MCV-ului să vină cu rezultate pozitive. De autoritățile române depinde ridicarea MCV-ului. Ar fi foarte trist, cred, ca România să fie prima țară care va avea președinția Consiliului Uniunii Europene și să aibă acest mecanism de cooperare și verificare. (…) Cred că deschiderea și dezbaterea sunt singurele căi în tratarea acestor probleme importante, sensibile, dar nu este domeniul meu ca să mă pronunț. Eu știu doar că este nevoie de o cooperare permanentă și este important să se respecte legislația și deciziile Curții Constituționale, iar modul în care se întâmplă schimbări, trebuie foarte bine explicat și comunicat ulterior. (…) Calea de urmat este deschiderea, dialogul, explicația și atenția de a fi în acord cu cerințele și valorile UE”, a spus comisarul european, arată Agerpres.

În ceea ce privește modul în care arată România, raportată la nivelul 2019 când va prelua presedinția Consiliului UE, dar va fi și anul Brexit, Crețu a susținut că pentru România este un test foarte important, pentru care ar trebui făcute deja simulări. În privința bugetului alocat domeniului pe care îl coordonează, pe fondul Brexit, comisarul susține că acesta va scădea cu circa 10-12%.

„Mă îngrijorează faptul că bugetul pe ansamblu al UE va scădea în ceea ce privește politica pe care o coordonez, iar estimările noastre sunt că sumele vor scădea între 10-12%. Într-adevăr, negocierile cu Marea Britanie nu merg bine. În Marea Britanie este o propagandă legată de „factura de divorț” și de pedeapsa pe care UE vrea sa o dea. Nu este vorba de așa ceva. Este vorba de fapt de obligațiile Marii Britanii, pentru că ei au fost în Consiliu atunci când au votat sumele pentru fiecare țară în parte . Ei sunt adepții ideii că în martie 2019, dacă vor ieși din UE, a doua zi să nu își mai plătească contribuția la bugetul UE. Noi considerăm că trebuie să își plătească contribuția până în 2023, pentru că dacă nu vor face, nu ne vor lovi pe noi, cum spun ei, ” birocrații de la Bruxelles”, ci vor lovi în statele cele mai puțin dezvoltate, în aceste regiuni mai puțin dezvoltate, pentru că ele au cele mai multe proiecte, vor trebui să suplinească acest procent de 10-12% din bani naționali. Vă dați seama în ce situație ingrată aș fi eu să mă duc din sat în sat și să spun: ‘ne-am angajat să vă dăm, dar nu mai avem pentru că Marea Britanie nu mai contribuie’, a adăugat Crețu.

În opinia comisarului european, România va avea un test foarte important de trecut odată cu preluarea președinției Consiliului UE în anul 2019.

„Dl. Victor Negrescu (ministrul delegat pentru Afaceri Europene n.r.) m-a asigurat azi la Guvern că se fac deja simulări, pentru că această președinție, pentru noi este un exercițiu nou. Cred că este important să facem acest dialog cu Bulgaria, care va prelua președinția după Estonia, de la 1 ianuarie 2018. Îmi pun speranțe în Bulgaria că vor pune mai sus pe agendă politica de coeziune, pentru că și Bulgaria este o țară care folosește foarte multe fonduri europene. Urmează apoi Austria și România. Nu am altă variantă decât să rămân optimistă”, a adăugat comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?