Judecătoarea Cojocaru de la CCR, ameninţată cu moartea de un deţinut ajutat de doi poliţişti VIDEO

Un detinut este cel care a ameninţat-o pe Aspazia Cojocaru, judecător al Curţii Constituţionale Române. Deţinutul i-a trimis acesteia scrisori de ameninţare prin care o avertiza că o să fie omorâtă dacă nu votează cum trebuie. Ameninţarea a avut legătură cu suspendarea lui Traian Băsescu. În acelaşi caz au mai fost puşi sub învinuire doi poliţiştii care au accesat în baza de date a poliţiei informaţii confidenţiale despre judecătorul de la CCR. Poliţiştii şi deţinutul au fost audiaţi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei doi poliţişti sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei.
Romania TV
27 iul. 2012, 06:04
Judecătoarea Cojocaru de la CCR, ameninţată cu moartea de un deţinut ajutat de doi poliţişti VIDEO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a informat, vineri, că doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi un deţinut din Penitenciarul Giurgiu au fost puşi sub acuzare în dosarul în care se fac cercetări în legătură cu ameninţarea judecătorului Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, în continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect plângerea formulata de Aspazia Cojocaru în legătură cu faptul că „a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea”, cercetările efectuate în cauză până în acest moment al urmăririi penale, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat acte de ameninţare.

Ca urmare a cercetărilor, procurorii de la Parchet au descoperit că un deţinut a trimis în noaptea de 5 spre 6 iulie un mesaj de ameninţare, apoi un alt mesaj pe data de 10 iulie.

„Unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis judecătoarei Aspazia Cojocaru, la data de 10 iulie. În temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra Aspaziei Cojocaru, prin intermediul mesajului din data de 10 iulie”, se arată în comunicat.

Pentru fapta sa, procurorii au dispus începerea urmăririi penale a deţinutului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Deţinutul este încarcerat la Penitenciarul Giurgiu unde este condamnat pentru omor deosebit de grav cu o pedeapsă de 19 ani. Anchetatorii fac percheziţii în celula deţinutului.

„În acest moment sunt în derulare câteva percheziţii. Vor fi aduse la audieri trei persoane. Una dintre persoane este un deţinut care a fost condamnat pentru infracţiune de omor deosebit de grav la o pedeapsă de 19 ani. Mai sunt implicaţi doi poliţişti care au făcut verificări în baza de date, deşi nu aveau în lucru un dosar penal şi nu aveau dreptul să verifice acele acele date”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

La Parchetul de pe lângă ICCJ au fost aduşi şi doi politişti din cadrul IGP Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti.

„Probatoriul administrat în cauză până în acest moment al cercetărilor a relevat faptul că, doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat în data de 6 iulie, respectiv în data de 7 iulie 2012 verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul «Cojocaru Aspazia» deşi nu aveau în lucru o cauză penală„, potrivit Parchetului.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale „in personam” faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.


La ieşirea din sediul parchetului, după ce a fost audiat aproape trei ore de procurorii, deţinutul Nicu Pîrlăţeanu care a ameninţat-o pe judecătoarea de la Curtea Constituţională a încercat să le dea jurnaliştilor un bilet. Nu a reuşit pentru că au intervenit gardienii de la penitenciare care l-au însoţit pe bărbatul condamnat pentru crimă. Nicu Pîrlăţeanu este cunoscut ca un infractor deosebit de periculos. El a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, după ce şi-a omorât în bătaie tatăl.

Cei doi poliţişti au fost lăsaţi în libertate, însă riscă să fie daţi afară sau chiar condamnaţi la închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Ambii au verificat în baza de date a poliţiei date personale aparţinând Aspaziei Cojocaru, inclusiv adresa de domiciliu şi numărul de telefon.

Pe 6 iulie, Judecătoarea Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională a reclamat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) că a fost ameninţată înaintea dezbaterilor CCR de vineri, asupra avizului privind suspendarea din funcţie a şefului statului.

Înainte de a trimite avizul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu către Parlament, Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat de presă faptul că judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înaintea dezbaterilor CCR.

„Curtea Constituţională îşi exprimă grava îngrijorare în legătură cu faptul că doamna judecător Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează sa-l dea”, se arată într-un comunicat CCR.

 

Cine este Aspazia Cojocaru

Aspazia Cojocaru a fost numită la Curtea Constituţională la propunerea PSD în 2004, pentru un mandat de 9 ani. 

Aspazia Cojocaru a fost colegă cu Adrian Năstase şi Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Române. Cojocaru a absolvit cursurile Facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bucureşti în perioada 1972-2004, a lucrat apoi ca cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, fiind colegă cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. A fost membră în Comisia Institutului de Cercetări Juridice pentru evaluarea Granturilor Academiei Române. Pentru activitatea sa ştiinţifică, a obţinut în anul 1991 Premiul Academiei Române „Nicolae Titulescu”.

În perioada 1993-2009 a fost profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 2 septembrie 2024. Norocul strălucește pentru Tauri
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis. Fiica actorului a anunțat acum
Playtech.ro
ȘOCANT! Cât de schimbată este Eliza Iliescu. Aproape de nerecunoscut
DailyBusiness
Proiect gigant de infrastructură. Cel mai lung drum expres din România, lansat într-un singur contract
Adevarul
Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare la 1 septembrie 2024
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Adrian Minune, umilit cumplit la Vaslui. S-a întâmplat chiar pe scenă
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Cancan.ro
BREAKING | Sportivă în vârstă de 28 de ani, găsită moartă în apartament: „Este o pierdere devastatoare pentru noi toți”
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Adina Iuliana Popescu, o cunoscută femeie de afaceri din Gorj, a murit după ce a făcut un infarct la volan: Femeia a apucat să oprească mașina înainte de a-și pierde cunoștința
Capital.ro
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Prințesa Märtha Louise a Norvegiei s-a căsătorit cu șamanul Durek Verrett
MediaFlux
ANAF face PRĂPĂD. Toate persoanele fizice sunt vizate, iar datele SUNT PUBLICE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...