„Instituția a dezmințit singură toate acestea, nu vom acționa pe baza unor speculații”, a declarat Saab în interviu, respingând, totodată, deschiderea vreunei anchete împotriva numărului doi la putere, Diosdado Cabello. El a spus că Ministerul Public va ancheta însă asupra plății unor sume de bani în Venezuela, acuzând-o pe Luisa Ortega că nu a avansat această afacere când era în funcție, înainte de a fi destituită la 5 august de Adunarea Constituantă.
„Există numai un dosar de opt pagini” în legătură cu acest subiect, lăsând să se înțeleagă că s-a lucrat prost, chiar deloc.
La 24 august, la Brasilia, Luisa Ortega, fugită din Venezuela, a acuzat Odebrecht că i-a plătit 100 de milioane de dolari (83 de milioane de euro) lui Diosdado Cabello prin intermediul unei firme spaniole deținute de verii săi. Ea a mai afirmat că „statul venezuelean a plătit 300 de miliarde de dolari (249 de miliarde de euro) bani publici pentru șantiere în prezent paralizate”.
Gigantul Odebrecht, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din America Latină, se află în centrul unui scandal de corupție care zguduie întreg continentul, cu constituirea unui cartel prin care obținea contracte suprafacturate și distribuirea de sume de bani unor oameni politici de toate culorile.
Grupul a negat acuzațiile formulate de Luisa Ortega împotriva lui Diosdado Cabello, dezmințind, de asemenea, că a primit bani „pentru șantiere nerealizate”.
După ce s-a refugiat inițial în Columbia, Luisa Ortega, fostă chavistă intrată în disidență, a întreprins un turneu prin America de Sud, în Brazilia, Costa Rica și, la începutul lui septembrie, în Mexic, pentru a face cunoscute dovezile de care dispune legate de corupția guvernului de la Caracas. „Nu vreau să intru în polemică”, a comentat Saab, „dar când cineva spune că și-ar da foc pentru popor, că ar fi în stradă pentru a cere libertate iar oamenii o văd pe iahturi și în avioane private, călătorind dintr-o țară în alta într-un turneu care costă mulți bani. Aceste contradicții îi anulează credibilitatea”.