„În cursul lucrărilor de exhumare efectuate astăzi (joi, n.r.), am găsit rămăşiţe ale unei femei. Credem că şase musulmani au fost înhumaţi în acest loc, chiar în faţa memorialului de la Srebreniţa„, a declarat, pentru agenţia bosniacă Fena, Amor Masovici de la Institutul bosniac pentru persoane date dispărute.
„Potrivit unor foşti militari olandezi care au fost mobilizaţi aici, aceste persoane au murit de moarte naturală pe 11 şi 12 iulie 1995, iar militarii i-au îngropat”, a declarat el.
Cu puţin înainte de sfârşitul conflictului interconfesional din Bosnia (1992-1995), forţele sârbe din Bosnia au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, în decurs de câteva zile, după ce au preluat controlul asupra Srebreniţei, pe 11 iulie 1995.
După preluarea controlului asupra enclavei, mii de musulmani s-au retras în apropierea bazei militarilor olanezi, sperând să fie protejaţi.
Prezenţi la Srebreniţa, o zonă declarată „zonă protejată de ONU”, membri olandezi ai Căştilor Albastre, în număr mic şi slab înarmaţi, nu au intervenit pentru a împiedica masacrul.
Experţi legişti căutau această groapă comună de mai mulţi ani, însă abia după ce au primit informaţii de la un fost membru olandez al Căştilor Albastre au reuşit să o localizeze, a precizat Masovici.
Această descoperire a avut loc în contextul în care joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon a efectuat o vizită la memorial, la finalul unui turneu de o săptămână în regiunea Balcanilor. Peste 5.600 de victime ale masacrului au fost îngropate aici, după ce au fost exhumate din gropi comune şi identificate.