Vacanţa pregătită cu o lună înainte. Top 8 destinaţii pentru octombrie cu zboruri ieftine

Nici nu s-a încheiat bine vacanţa de vară, că gândurile ne zboară la destinaţiile de toamnă. De obicei în această perioadă plajele nu ne mai fac cu ochiul, dar e vremea să luăm la pas oraşele Europei, la preţuri rezonabile. Iată câteva sugestii, oferite cu ajutorul momondo.ro.
Filip Stan
09 sept. 2017, 17:28
Vacanţa pregătită cu o lună înainte. Top 8 destinaţii pentru octombrie cu zboruri ieftine

1. Torino, Italia

Piazza Vittorio este locul de întâlnire al tineretului din Torino

Pentru că, atunci când indici cu degetul Italia, majoritatea călătorilor neștiutori dau buzna către triunghiul Roma-Florența-Veneția, ca și cum nimic nu ar mai conta în universul pastelor, iar Torino rămâne un colț de Italie ușor subestimat. Greșeală fatală cu semnul exclamării pentru că acest oraș italian nordic are atâtea în desagă încât nu ne trezește nici cea mai mică suspiciune faptul că Nietzsche și alți intelectuali și artiști cu creier baban l-au ales pentru a-și marca trecerea prin lume, potrivit momondo.ro.

Grandoarea și regalitatea acestui oraș pot fi lesne mirosite la aproape orice colț de stradă, iar Palazzo Reale, Palazzo Carignano, Madama, La Venaria (varianta italiană a Palatului de la Versailles) și toată gălăgia de bulevarde elegante, încadrate de arcade sculptate cu răbdare și măiestrie, sunt doar cele mai evidente semne.

Dacă te consideri un împătimit al cafelei și nici nu caști bine ochii dimineața și te trezești cu mirosul licorii negre gâdilâdu-ți nările, o să începi să țopăi în dansuri primăvăratice aflând că Torino are cel mai mare număr de cafenele pe cap de locuitor. De-a lungul vremii, aceste cafenele au fost martore pentru intelectuali și refugiați politici, artistocrați, artiști și la bella gente din Torino și de peste granițe.

Bașca, dacă nu cunoști răsfăț universal mai mare decât vederea unei bucăți/bucată/pachet de ciocolată pe farfuriuță pe care ți se aduce cafeaua, îți mai spunem că tot Torino este capitala italiană a ciocolatei. Artiștii culinari de aici au fost primii pe care i-a lovit inspirația mixului dintre ciocolată și alune de pădure. Croiește-ți drum către Piazza San Carlo, admirând eleganța orașului ce aduce a Paris sau Viena, până ce dai de Confetteria Stratta, un magazin de ciocolată care depășește orice imaginație și care funcționează încă din 1836.

2. Oslo, Norvegia

Piața de duminică dimineață din Cartierul Grunerlokka, Oslo

Dacă vrei să vezi civilizația la capacitatea ei maximă, îți datorezi măcar o călătorie în Oslo în viața asta. Și cine a spus că civilizația ucide relațiile interumane? Adevărat, poate că primul lucru pe care îl va face orice norvegian pe care îl întrebi ceva pe stradă, nu va fi să se piardă într-o îmbrățișare puternică la pieptu-ți (pentru așa ceva te îndrepți spre țărmurile Mediteranei), dar cei de aici și-au făcut o reputație de oameni cinstiți până la Dumnezeu.

De exemplu, mamele își lasă de multe ori, în fața magazinelor, căruciorul cu odoarele care-și fac somnul de frumusețe, și ele intră să se înnoiască și să trăncănească cu prietenele. Călătorilor nu li se cere să-și valideze cardurile de metrou pentru că statul nu se teme că va fi furat, iar cetățenii te ajută cu dragă inimă să le descoperi orașul, fără să li se insinueze nicio teamă pe față. Dacă ai chef să-ți uiti telefonul pe o bancă în parc, nu-i niciun loc mai bun decât ăsta.

Nu te lăsa indus în eroare de faptul că Oslo-i capitală europeană și cel mai mare oraș norvegian, crezând că totu-i doar betoane și clădiri reci de sticlă. Există aici zeci de parcuri, 40 de insule, două râuri , dealuri verzi (galben-roșiatice în octombrie) și ape de un albastru ce-ți ia ochii în Oslofjord. Pentru imagini ce făuresc vechi mori de vânt, cascade, cafenele și țărmuri de ape, fă o plimbare de-a lungul râului Aker (Akerselva), cunoscut drept „plâmânul verde din Oslo”.

În plimbare către Podul Aamodt, de deasupra râului Akerselva, Oslo @ Tord Baklund / VisitOSLO

Tot o plimbare gratis o poți face și în cartierul Grunerlokka, înțesat odinioară de clasa muncitoare, reinventat în prezent ca un colț hipstăresc. Plin ochi de magazine vintage și retro, aici se întind, în fiecare duminică, tarabele unei piețe de obiecte la mâna a doua. Și poți să zici orice, dar nu poți să te temi că nordicii nu ar avea bun gust.

Știm că nordul acesta de Europă nu e locul unde să te duci cu vântul suflându-ți în buzunare, dar dacă vrei să economisești cât se poate, în vreme ce te îmbuibi de cultură și cunoaștere, cumpără un city pass. Îți oferă intrare gratuită la 30 de muzee, piscine, transport public etc. Nu zicem că ar fi ieftin nici ăsta, dar dacă te pui pe treabă și vizitezi cât mai multe într-un timp limitat, o să-și scoată toți banii.

3. Londra, Regatul Unit

Cochete și fashion chiar și când ies să facă piața, pe Brick Lane în East London @ Garry Knight

Infinite sunt motivele pentru a vedea Londra în octombrie, dar să începem cu ce-i plăcut și ochiului, și stomacului, dar și bătrânului buzunar. Iubitorii de bere și de fete îmbrăcate în costume tradiționale nemțești o să fie voioși nevoie mare să afle că în Londra lui octombrie se întâmplă cel mai mare Oktoberfest din întregul Regat Unit. Așa că să lăsăm halbele și spumele să împrăștie veselie și voie bună și noi să ne vedem mai departe de cultură.

Dacă vrei să călătorești aici cu punga cât mai strânsă, închină o porție sănătoasă de vacanță străzilor din East End, încărcate de magazine retro, de artă graffiti și piețe care le completează coloritul. Un cartier cunoscut în trecut pentru sărăcia paralizantă și criminalitatea asemenea, East End se arată în prezent simțurilor ca un focar de istorie, unde comunități de imigranți din toate colțurile lumii și-au însemnat puternic semnele trecerii.

Și să-ți mai spunem ceva despre acest East End: în prima joi a fiecărei luni, se deschid porțile a circa 150 de galerii, cu tot cu evenimentele, expozițiile, conferințele și ce mai au ele de etalat ochiului iubitor de frumos. Și după ce te simți împăcat cu tine că ai făcut economii cu carul, du-te și sparge câțiva gologani în Happiness Forgets, unul dintre cele mai cool baruri din același East End, care a ridicat preparatul cocktailurilor la rangul de artă.

4. Palermo, Italia

Catedrala din Palermo, combinația celor aproape 2 milioane de stiluri arhitecturale diferite care caracterizează orașul

Orașele care, de-a lungul istoriei, au fost, din cauza poziției strategice pe care o ocupă (un dar și un blestem, totodată) ocupate succesiv de greci, romani, normazi, spanioli, austrieci și arabi… ei bine, trebuie că știu câte ceva despre îmbinarea culturilor diferite de la cer la pământ. Începe-ți investigațiile istorice, cercetând bisericile, lăcașe de cult unde stilurile vestic, islamic și bizantin s-au contopit năstrușnic și au azvârlit Capela Palatină sau Catedrala din Palermo, de exemplu, fix pe Lista Patrimoniului UNESCO.

Te sfătuim să iei puțin în primire Duolingo sau altă aplicație care poate să te ajute să înveți italiană pentru că, spre deosebire de alte orașe italice, în Palermo nu putem spune că ar colcăi turiștii. Te-ai putea lesne trezi în imposibilitatea de a-ți comunica foamea, rătăcirea sau, cine știe, atracția față de un/o tânără bine care-ți taie calea. Și niciuna nu este de dorit.

Începe totuși cu a reține următoarele: arancini (delicioși bulgări de orez umpluți cu carne sau legume și prăjiți cu ou și pesmet; o încântare care te va arunca direct pe spate pentru o digestie îndelungată), cannoli (un desert păcătos, dar al naibii de bun, în formă de tub umplut cu brânză ricotta, vanilie, fistic; p.s. nu încerca, totuși, să-i afli chiar toate ingredientele) și panella di ceci (niscaiva prăjeli tradiționale făcute din năut și alte ingrediente și îmbrăcate într-o chiflă).

Cu acestea băgate la cap, ar trebui să nu te prăpădești de foame, ba chiar să te întorci ceva mai împlinit. Și dacă vrei să guști crema cremelor siciliene, fără vârtejuri de cap la venirea notei de plată, cumpără-le din Piața Ballaro, dar nu încerca să faci pe viteazul încercând să te târguiești cu sicilienii. N-ai nici cea mai neînsemnată șansă.

5. Bristol, Regatul Unit

Vrei să prinzi măcar un apus pe pasarela de un șarm absolut, din preajma portului din Bristol! Eventual, la braț cu consoarta

În trecut un port care și-a clădit faima pe seama transportului de condimente, tutun, și zahăr, actualmente o boemie universitară și un amalgam de artiști, Bristol a fost desemnat cel mai potrivit oraș britanic unde să-ți faci veacul. Oricum, ca să-i înțelegi originile, o vizită în zona portuară alături de un cap băgat pe ușa muzeului de istorie M Shed din zonă, sunt imperios necesare. Și nu există niciun motiv cât de cât plauzibil pentru a nu culmina vizita culturală la restaurantul No 1 Harbourside, unde foamea se potolește cu un meniu în valoare de 6.50£ – 12£.

Dar unde sunt studenți, trebuie neapărat să fie și distracție, iar unde sunt studenți și distracție, există, fără dubiu, și o cultură puternică a cafelei. Cum altfel s-ar ajunge la cursurile nemiloase de la ora 8, când ai închis clubul cu o seară în urmă și abia te-ai lăsat convins să pleci după ce s-au aprins luminile și s-a început datul cu mătura?

Poate îți sună cunoscut, poate ai auzit câte ceva, dar poate nu știi încă totul despre opera lui Banky. Și ăsta-i singur un motiv suficient de a ajunge în Bristol

Și nici nu am îndrăzni să menționăm Bristol, în absența artistului său de seamă, cel care și-a lăsat sârguincios amprenta din zid în zid, sub aspectul desenelor urbane cunoscute pe-ntreg mapamondul. Așa că îndulcește dimineața nefasta care va succeda noaptea petrecută mai degrabă cu paiul între buze, cu o cană de cafea și cu o vânătoare a graffiti-urilor lui Banksy.

Așa că dacă vrei nopți fără sfârșit, opțiuni sunt cu nemiluita. Pentru ceva ce nu seamănă cu nimic din ce cunoști, dedă-te frivolităților la Smoke & Mirrors. Și poate ai fi tentat să crezi că-i genul de loc unde te uită Dumnezeu în discuții despre nemurirea sufletului, iar chipul partenerului își pierde treptat din consistența chipului, în parte datorită fumului din aer, în parte datorită alcoolului din sânge. Da, cam așa stau lucrurile, dar Smoke & Mirrors mai înseamnă și muzică live, teatru și un bar înțesat de snacksuri englezești peste care să poți turna liniștit la cocktailuri.

6. Zadar, Croația

Nu puține sunt gurile care afirmă că pe Salutul Soarelui se vede cel mai frumos apus

Un motiv zdrobitor de a vizita coasta dalmată pe vreme tomnatică este că absența agreabilă a valurilor de turiști atrași de Croația ca un magnet de ușa frigiderului. Și se aude cum că aici s-ar putea vedea cel mai frumos apus de soare pentru cei ce se înfățișează pe Salutul Soarelui, o lucrare a artei contemporane construită din panouri solare dispuse în formă de cerc. Ingeniozitatea constă în faptul că panourile extrag lumina soarelui pe timp de zi, pentru a o da înapoi orașului pe timp de noapte. Cea mai bună metodă pentru a respira aerul de aici este, probabil, ținându-te de o băuturică cerută de la barul Brazil, situat chiar de-a lungul monumentului.

Și măcar dacă asta ar fi tot. Nici gând! Nikola Bašić, același arhitect croat care a creat și Salutul Soarelui, a mai lăsat Zadarului și celebra construcție Orga Mării. Această capodoperă arhitecturală urbană, așa cum bine sintetizează numele, face ca întâlnirea valurilor cu scările joase să producă note muzicale superbe, desprinse parcă din adâncuri.

Să vedem dacă duci cele 250 de feluri de vin croat din meniul barului La Bodega

Trâmbițezi sus și tare că ești un împătimit al vinului și nu cunoști combinație mai fericită decât cea a licorii de struguri cu alimentul de bază al lumii contemporane (brânza)? În Zadar ți-ai găsit nașul și nu în zadar îți recomandăm să ajungi neapărat La Bodega, o tavernă veche situată fix în inima orașului, unde vei găsi circa 250 de feluri de vin croat (ficatul și buzunarul să țină să guști din toate), asortate la tapas de prosciutto și bucățele de brânză.

7. Belgrad, Serbia

Portul din Belgrad te întâmpină de la intrarea în oraș, iar tu, crud ai fi să întorci spatele unei mici croaziere @ Dennis Jarvis

Dacă ai citit câte ceva în prealabil despre istoria Serbiei sau dacă vântul ți-a adus în mână vreo broșură turistică, ai observat, poate, că trecutul țării este în mare parte un trecut militar. Și nu-i loc mai bun să afli ce-a pătimit țara din timpuri medievale și până la bombardamentul din 1999 decât Muzeul Militar.

Pentru un loc budget friendly unde să-ți antrenezi ficatul înainte de a-ți începe noaptea cu năbădâi, înfățișează-te în fața unul magazin de cartier sau într-un parc (da, e legal să bei în spații publice) și dedă-te la câteva pahare și vorbe de duh. Nu-i nicio problemă dacă ai ajuns în Belgrad singur cuc, te vei integra într-o clipită într-o gașcă localnică reunită în jurul vreunei botelcuțe de cognac sârbesc (sau cine știe ce alte licori-surpriză).

Și chiar dacă nu ai chef să-ți rupi neuronii încercând să înveți prea multe în limba locală, dacă ții minte „brate” (varianta locală pentru românescul „frate”) și „bre” (ușor de reținut, nimeni nu știe exact ce înseamnă, dar îl folosesc la fiecare propoziție pentru a exprima… cam orice fel de emoție) ar trebui să-ți faci intrarea în mod decent.

După ce ți-ai făcut plinul, îndreaptă-te către Strada Cetinjska. Acest vechi complex de berării abandonate a fost transformat într-un soi de hub urban de clubbing, unde muzica, dansul și arta se completează și își găsesc fiecare menirea ca în nicio altă parte.

8. Bruxelles, Belgia

Plimbarea și shopping-ul de după amiaza, în Piața Centrală din Bruxelles

În fieșce zi a săptămânii, la oricare oră din zi sau din noapte, în Bruxelles se găsește câte ceva de făcut. Se găsește de dansat undeva pe fiecare stil de muzică inventat vreodată, se găsește de vizitat vreo galerie cu artă, se găsește câte un concert, o sesiune de jam, un festival (de film, de muzică, de mâncare), o sărbătoare națională a vreunei minorități, o competiție sportivă, un language exchange (de cel puțin două ori pe zi)… orice îți poate trece prin minte, găsești în Bruxelles. Oricând!

Atâta culoare și viață există în orașul acesta, încât singura problema pe care ai putea-o avea ar fi că ziua are doar 24 de ore, iar tu ești doar om și trebuie să mai și dormi. Și cum ar putea fi altfel când prea puțini locuitori ai capitalei europene susțin că sunt belgieni, ci se declară mai curând francezi, marocani, italieni, spanioli, congolezi, turci, sirieni, africani…
Poate nu ai timp să ajungi peste tot, dar Piața Centrală trebuie văzută! Găsește o gofră tradițională și las-o să ți se topească în gură în timp ce ție ți se topesc toți ochii pe care îi ai disponibili la vederea arhitecturii care a aruncat Piața Centrală în brațele Listei Patrimoniului UNESCO.

Oricât ai fi de la dieta, trebuie obligatoriu să încerci o porție de midii cu cartofi prăjiți (belgienii se fălesc de mama focului cu asta) și să guști… măcar 10 feluri de bere tradițională. Iar când se lasă seara și ție ți se face poftă de dansat și cunoscut localnici, du-te la Madame Moustache (nu, nu e un loc de reuniune al doamnelor care se declara împotriva epilării de deasupra buzei superioare, deci nu te speria!) și desfășoară-te pe ritmuri de ’80-’90, vezi ce au oamenii aia de spus despre shot-uri și exersează puțina franceză care s-a lipit de tine în liceu.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore