Leacuri care scad colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă, indispensabilă bunei funcționări a organismului. Reglementează permeabilitatea membranelor celulare și constituie materia primă pentru sinteza anumitor hormoni. În exces, se acumulează în vasele de sânge, îngustându-le. 
Alina Costache
11 sept. 2017, 08:22
Leacuri care scad colesterolul

Organismul uman are nevoie de colesterol. În mod normal, ficatul este cel care sintetizează cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, restul provenind din alimentație. Totuși, când concentrația sa din sânge nu este ținută sub control, se poate transforma într-un dușman pentru sănătate. Excesul poate fi eliminat printr-un regim de viață sănătos, printr-o alimentație corectă și grație remediilor naturiste. 

Decoct din rădăcină de brusture

Remediile cu rădăcină de brusture au proprietatea de a proteja ficatul și a reduce concentrația de colesterol din sânge. Fierbe, 2 minute, 2 lingurițe de rădăcină tocată mărunt într-o cană cu apă. Acoperă apoi și lasă la infuzat 10 minute. Bea 2 căini pe zi. 

Ceai de rostopască

Cunoscută și sub denumirea de Iarbă de negi, rostopasca este bună pentru scăderea colesterolului şi are rol de protector hepatic. Poate fi folosită sub formă de infuzie, obținută din 2 lingurițe plantă (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore) la o cană cu apă clocotită. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Preparatele cu rostopască se administrează cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni. 

Ulei de măsline extravirgin

Numeroase studii au dovedit că ulieul de măsline extravirgin, obținut prin presare la rece, scade valorile colesterolul rău LDL şi le creşte pe cele ale colesterolul bun HDL. Uleiul de măsline conține cantități mari de grăsimi mononesaturate, ceea ce ajută la creșterea colesterolului bun. Astfel, riscul de depunere a colesterolului rău pe vasele de sânge este scăzut, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. E suficient să consumi două linguri cu ulei de măsline pe zi, pe termen nelimitat.

Atenție!

Nu folosi ulei de măsline extravirgin la prăjit. Acest tip de ulei devine toxic pentru organism la temperaturi înalte. Cele mai indicate tipuri de uleiuri pentru prăjit sunt cele rafinate, de floarea-soarelui sau de măsline, virgin.

Usturoiul

Consumul de usturoi previne apariția accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Conţine antioxidanţi, magneziu, vitamina B6, C şi B1. Un studiu australian a arătat că suplimentele cu usturoi reduc nivelul de colesterolului cu până la 8 %. Ca să îşi păstreze proprietăţie vindecătoare, usturoiul trebuie consumat în stare crudă, 2-3 căţei pe zi. Poţi lua şi suplimente alimentare cu usturoi, într-o cură de 1-2 luni.

Semințele de in

Sunt o sursă bogată de Omega 3 şi de fibre solubile. După ce sunt date prin râşniţa de cafea, le poți amesteca cu iaurt şi cu cereale la micul dejun. Un studiu realizat recent în Olanda a dovedit că 2 linguri cu seminţe de in pe zi duc la scăderea colesterolului cu aproximativ 18%. 

Ceaiul verde

Studiile arată că infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (colesterolul rău). Ceaiul are în compoziţie polifenoli, substanţe care au capacitatea de a împiedica absorbţia grăsimilor în sânge şi, în acelaşi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Se bea cel puţin 3 săptămâni, câte 2 căni pe zi. Este indicat să bei ultima cană cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, deoarece conţine cofeină.

O alimentație sănătoasă, cu preparate proaspete sau gătite prin fierbere, coacere, la abur, săracă în grăsimi saturate (unt, smântână, grăsimi animale), reduce aportul alimentar de colesterol rău.
Mișcarea zilnică – 30 de minute de mers în pas alert –,  stimulează arderile celulare și îndepărtarea toxinelor.

Femeile la menopauză care iau medicamente pentru colesterol au un risc crescut de diabet

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii