„Prin programul de guvernare, anul viitor, în septembrie, vom înainta Parlamentului un nou proiect de lege a educaţiei naţionale, o lege aplicabilă şi dezbătută în Parlament. Actuala lege a educaţiei naţionale a fost angajată prin răspundere şi vedem că deja a fost modificată în peste o treime din corpul ei”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la RFI.
Reamintindu-i-se că a existat un pact politic naţional, semnat de toate partidele, ministrul a răspuns: „Din păcate, cei care erau atunci în Executiv nu au fost capabili să coreleze pactul cu realitatea şcolii româneşti”.
Întrebat ce va conţine viitoarea lege a educaţiei, Pop a răspuns: „Ţintele pe care noi le urmărim prin legea educaţiei naţionale sunt legate de reducerea abandonului şcolar, corelarea şcolii cu piaţa muncii, în aşa fel încât un absolvent de şcoală în învăţământ liceal sau universitar să-şi găsească foarte repede loc de muncă pe piaţă şi în acelaşi timp să aibă capacitatea şi competenţele necesare adaptării noilor locuri de muncă pe care evident economia le-ar avea”.
Ce drepturi şi obligaţii au elevii, profesorii şi părinţii în anul şcolar 2017-2018
Întrebat de ce ar trebui să aibă încredere elevii şi părinţii în vorbele sale, în condiţiile în care au mai fost şi alţi miniştri ai Educaţiei care au vorbit de corelarea şcolii cu piaţa locurilor de muncă şi nu s-a schimbat nimic, Liviu Pop a răspuns: „Pentru că unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în şcoala românească, alături de funcţiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac şi mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluţii concrete pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar”.
Declaraţiile lui Liviu Pop vin în contextul atacului preşedintelui Klaus Iohannis la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului şcolar. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat luni, la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti, modul în care Guvernul gestionează situaţia din educaţie, amintind reintroducere unor metode „demult apuse”, precum manualul unic, şi a atras atenţia asupra celor mai grave probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeţilor funcţional care ies pe porţile şcolilor şi rata mare a abandonului şcolar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
„Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a avertizat Klaus Iohannis.
„Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică, deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi, prin urmare, întâmpină dificultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii. O altă problemă gravă este abandonul şcolar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la autorităţile locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie”, a mai spus şeful statului.