Pe data de 14 iulie, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a publicat pe site-ul unităţii anunţul de scoatere la concurs a postului de medic specialist în chirurgie generală, dar oricine ar fi încercat să obţină detalii despre exemen nu ar fi reuşit pentru că anunţul conţinea informaţii legate de o altă specializare, şi anume, medicină nucleară.
La solicitarea MEDIAFAX, prin care s-a cerut o explicaţie a lipsei de transparenţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, Leonard Grecescu, a precizat că este doar o eroare a site-ului şi că atâta timp cât nu s-a primit nicio plângere din această cauză, înseamnă că informaţiile publicate online „nu au o aşa mare căutare”.
„În „Viaţa medicală” apare corect, la noi la avizier apare corect. Toţi cei care dau examen, ştiu lucrul acesta. Pe site, nu ne-a spus nimeni că ar fi o eroare, ceea ce înseamnă că site-ul nu are o aşa mare căutare în rândul celor care vor să se înscrie la examen. (…) Până pe data de 25 august, anunţul a fost corect pe site, dar a fost o problemă tehnică din cauza căreia a părut acea eroare pe site”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, Leonard Grecescu.
Potrivit metodologie privind organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de medic, „anunţul de concurs este întocmit de către unitatea sanitară, indiferent de subordonare, este dat publicităţii simultan într-un ziar central cu profil medical agreat de către Ministerul Sănătăţii şi este postat pe pagina de internet a unităţii sanitare şi afişat la sediul acesteia”.
Reprezentantul spitalului explică faptul că toţi medicii, care doresc să ocupe un post într-o unitate spitalicească, ştiu că toate informaţiile se găsesc în publicaţia „Viaţa Medicală”.
„Eu cred că aceasta este o găselniţă. Până acum doi ani, singurul mod de publicare a fost „Viaţa medicală”, nu apărea pe site. Toată lumea ştie lucrul acesta şi cumpăra „Viaţa medicală”. Pe acest post de chirurgie generală avem un singur candidat, dacă unul s-a înscris, unul s-a înscris. Nu se pune problema reluării înscrierilor.(…) Dar nimeni nu ne-a spus de acestă problemă pentru că nimeni nu se uită pe site. Este o găselniţă pentru că toată lumea ştie să se înscrie. Era o eroare de publicare pe site. Cine voia să se înscrie şi întâmpina problema, venea si spunea: Domne’, eu nu pot să învăţ asta”, a adăugat purtătorul de cuvânt al spitalului.
Surse din sistemul de sănătate meţionează că „astfel de situaţii descurajează oameni bine pregăţi să participe la concursuri şi în unele cazuri, problemele, fie ele legate şi de administrarea unui site, certifică teoria că posturile pot fi aranjate”.
În acest context, Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu Spitalul Universitar, care a anunţat, în acest context, desfacerea contractului cu firma de mentenanţă, care administra site-ul.
„Potrivit legislaţiei, toate spitalele au obligaţia să posteze pe site, în transparenţă deplină, toate locurile scoase la concurs şi metodologia de concurs pentru fiecare post vacant în parte. După înştiinţarea dumneavoastră, Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, care, în cursul zilei de astăzi (luni, 11 septembrie – n.r.) a desfăcut contractul de mentenanţă pe care îl avea cu firma care administra site-ul spitalului. În urma sesizării, spitalul îşi cere scuze faţă de candidaţi cu privire la eroare apărută pe site. Conducerea spitalului s-a arătat nemulţumită de explicaţia administratorilor site-ului, motiv pentru care a dispus ruperea contractului, iar în momentul de faţă, se caută o alta firma. Concursul se va derula în continuare. Ministerul Sănătăţii condamnă orice încercare de lipsa de transparenţă”, a explicat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii.
Luni, 11 septembrie, pe site-ul Spitalului Universitar eroarea a fost corectată, dar acest lucru s-a întâmplăt la aproximativ două luni de la publicarea anunţului, ceea ce înseamnă că a fost depăşită perioada de înscriere pentru postul de chirurg general, concursul fiind programată pentru luni, 18 septembrie, la ora 10.00.
Din metodologia de concurs, mai reiese că „termenul de înscriere este de 15 zile calendaristice de la data publicării (…) În cazul în care ultima zi de înscriere coincide cu o zi nelucrătoare, candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere inclusiv în prima zi lucrătoare după expirarea celor 15 zile”.
De asemenea, anunţul de concurs publicat de către fiecare spital trebuie să cuprindă: unitatea sanitară, gradul profesional şi specialitatea postului vacant şi a atestatelor de studii complementare pe care trebuie să le deţină candidaţii; condiţiile pe care le oferă unitatea sanitară; conţinutul dosarului de înscriere şi locul de înscriere conform prezentei metodologii; tematica de concurs