Antonescu: Democraţia se bazează pe folosirea dreptului de vot, pe participare, şi nu pe absenţă

Preşedintele interimar Crin Antonescu a cerut instituţiilor implicate în organizarea referendumului să asigure respectarea legii, iar cetăţenilor să iasă la vot deoarece doar exercitarea acestuia garantează că politicienii respectă voinţa cetăţenilor.
Romania TV
27 iul. 2012, 14:02
Antonescu: Democraţia se bazează pe folosirea dreptului de vot, pe participare, şi nu pe absenţă

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, şeful interimar al statului le-a mulţumit protagoniştilor din campania la referendum pentru faptul că această campanie s-a desfăşurat respectând regulile democratice.

Totodată, Antonescu a ţinut să adreseze două mesaje, primul fiind pentru instituţiile şi pentru persoanele cu sarcini în buna desfăşurare a referendumului. „Cer tuturor instituţiilor şi oamenilor de acolo să-şi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea şi numai legea”, a declarat Crin Antonescu.

În al doilea rând, preşedintele le-a cerut românilor să meargă la vot deoarece exercitarea acestui drept reprezintă fundamentul oricărei democraţii. „Nu trebuie să uităm, şi asta este o obligaţie de conştiinţă, că nimic fundamental nu se aşează într-o democraţie decât prin vot, decât prin folosirea acestui vot fundamental. Democraţia se bazează pe participare şi nu pe absenţă. Participarea este singura garanţie că politicienii se conformează voinţei cetăţenilor”, a mai spus Crin Antonescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Antonescu:

 -Deşi a fost o campanie intensă, desfăşurată într-o atmosferă cu destulă tensiune, s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic. Aş dori să mulţumesc tuturor participanţilor dintr-o tabără sau alta şi forţelor de ordine care au concurat la crearea unui cadru democratic, civilizat al manidfestaţiilor. Este încă un fapt care dovedeşte că România este un stat în care comportamentul democratic este matur şi că nu suntem cu nimic mai prejos de colegii din UE.

-Primul mesaj este destinat tuturor oamenilor care lucrează în instituţii publice cu responsabilitate în desfăşurarea referendumului. Cer tuturor instituţiilor şi oamenilor de acolo să-şi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea şi numai legea. Le cer ca, până când procesul se încheie, să se manifeste fără ezitare şi fără părtinire în spiritul şi litera legii

-Al doilea mesaj este destinat cetăţenilor cu drept de vot. Dragi compatrioţi, dreptul de vot este unul dintre cele mai importante câştiguri pe care le-am dobândit. El garantează şi apără, direct sau indirect, toate celelalte drepturi fundamentale. Un referendum este un moment electoral special, o consultare a naţiunii într-o chestiune concretă şi este poate singurul moment între alegerile obişnuite când cetăţenii decid în chestiuni de interes public sau naţional. Scopul este de a afla care este voinţa naţională. Iată de ce acest drept nu poate fi irosit sau subestimat.

-Fiecare are dreptul de a alege dacă foloseşte acest drept. Nimeni nu poat fi obligat sau împiedicat să voteze. Aceste lucruri sunt aspru pedepsite de lege. Nu trebuie să uităm, şi asta este o obligaţie de conştiinţă, că nimic fundamental nu se aşează într-o democraţie decât prin vot, decât prin folosirea acestui vot fundamental. Democraţia se bazează pe participare şi nu pe absenţă. Participarea este singura garanţie că politicienii se conformează voinţei cetăţenilor. Vă doresc tututror să alegeţi în faţa conştiinţei dumneavoastră calea de urmat.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!