Liderul deputaţilor PNL, RalucaTurcan, afirmând că este o recunoaştere a faptului că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, „nu şi-a făcut datoria” şi a „incapacităţii” majorităţii parlamentare de a lua decizii pentru buna funcţionare a sistemului de justiţie.
„Astăzi, PSD a confirmat prin vot că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu şi-a făcut datoria. În Birourile Permanente Reunite, PSD şi ALDE au solicitat să înfiinţeze o comisie specială în Parlamentul României prin care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale cu texul Codului penal. Aceasta a fost prima declaraţie pe care a făcut-o ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la preluarea mandatului şi a fost un angajament pe care şi l-a asumat în calitate de ministru al Justiţiei. După luni de zile în care a tergiversat luarea unor măsuri şi pe problema condiţiilor din penitenciare, şi pe situaţia de dezacord care există în momentul de faţă între Codul penal şi deciziile CCR, azi vedem cum, în Parlamentul României, ministrul Justiţiei primeşte un vot de blam. Ca atare, PNL a solicitat alianţei PSD-ALDE ca odată cu acest vot de blam dat în BPR să existe şi un vot de blam prin susţinerea moţiunii pe justiţie pe care PNL împreună cu USR au iniţiat-o”, a declarat Raluca Turcan, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite, potrivit News.ro.
Liderul deputaţilor PNL a susţinut că „este o recunoaştere a incapacităţii de a lua decizii pentru buna funcţionare a sistemului de justiţie”.
„Este o recunoaştere că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are cu totul şi cu totul alte preocupări în funtea ministerului (…). Ministerul Justiţiei nu trebuie să conducă la politizarea unor instituţii prin care dreptatea să se aşeze de partea celor privilegiaţi”, a completat ea.
Raluca Turcan a mai afirmat că PNL solicită din nou demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în condiţiile în care unica sa preocupare este politizarea sistemului.
„Ca atare, PNL solicită din nou demisia ministrului Justiţie. Ar fi un gest firesc, un gest prin care recunoaşte că unica preocupare este politizarea acestui sistem, executarea prin Ministerul Justiţiei pe de-o parte a intereselor pe care o mare parte dintre persoanele certate cu legea din PSD şi ALDE le au şi pe de altă parte, de intimidare a opoziţiei”, a conchis Raluca Turcan.
Birourile Permanente Reunite au mai aprobat, miercuri, înfiinţarea a două comisii de anchetă care să verifice activitatea ANRE, respectiv situaţia privind arhiva SIPA, deciziile finale urmând a fi luate în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de la ora 14.00.