În cauză au fost reţinuţi Cristian Bîrzu, pentru acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi şi Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Constantin Mandache, pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.
„În fapt s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău„, arată DIICOT.
Procurorul şef DIICOT: Există suspiciuni de finanţare a terorismului în România
Bărbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamţ la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. Potrivit DIICOT, în timpul executării pedepsei într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, şi s-a raliat la ideologia acestora, declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.
„Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria„, arată procurorii.
Anchetatorii au stabilit de asemenea şi existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către ceilalţi trei reţinuţi şi un alt suspect, specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport etc.
George Maior, fostul şef al SRI, avertizează: România NU este scutită de pericolul terorist
„La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Aştefănoaei Cristian şi Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte şi de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate„, potrivit sursei citate.
Cristian Bîrzu a aderat la grupare în 2017, el având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, oameni de la care primea bani.
Totodată, bărbatul a obţinut acte false de la membrii grupării pentru a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv.
„În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracţionale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie„, arată DIICOT.
Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, au efectuat, marţi, nouă percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui şi Roman, şi au ridicat obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate.
Cei patru au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.