UNJR: Racolarea magistraţilor de către servicii, pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca racolarea sau tentativa de racolare a magistraţilor de către servicii să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, UNJR a propus ca şi comisiile parlamentare de control al serviciilor să poată verifica dacă acestea au acoperiţi în justiţie sau nu.
Iulian Tudor
14 sept. 2017, 09:19
UNJR: Racolarea magistraţilor de către servicii, pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani

UNJR a anunţat, joi, printr-un comunicat, că a propus CSM completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prin includerea unei noi infracţiuni şi pedepse pe măsură gravităţii faptei pentru angajaţii serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi.

Textul propus de UNJR este: „Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

Pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informaţii vine ca o completare la interdicţia care deja îi priveşte pe magistraţi şi personalul auxiliar, cărora le este interzis să fie lucrători operativi ai serviciilor de informaţii.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: „Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

Mai mult, UNJR a mai propus ca, „în cazul în care infracţiunea de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate”.

De asemenea, „tentativa de racolare a unui magistrat se pedepseşte”.

„Dat fiind că serviciile de informaţii sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se recoleze un magistrat este mai gravă decât cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsură”, anunţă UNJR.

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, în formă modificată de ministrul Justiţiei, prevede că „Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane.”

UNJR a propus, în plus, ca „verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. 2 se face de către CSAT şi Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de câte ori aceste autorităţi sunt sesizate de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instanţele de judecată sau judecătorul sau procurorul vizat. Serviciile de informaţii sunt obligate să pună la dispoziţia comisiei toate datele, informaţiile sau documentele necesare în acest sens.”

Impunerea unei sancţiuni lucrătorilor din serviciile de informaţii şi superiorilor acestor care încearcă să racoleze un magistrat este una dintre propunerile noi de modificare a legilor justiţiei făcute de UNJR.

Cum deja a afirmat public, UNJR este de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justiţiei făcute de ministrul justiţiei Tudorel Toader. Există însă şi propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care UNJR a venit cu soluţii alternative sau de îmbunătăţire a acestora.

În plus, aşa cum deja a anunţat, UNJR a propus noi modificări, una dintre ele fiind şi aceasta privind ofiţerii acoperiţi, în felul acesta „asigurându-se o mai bună protecţie a justiţiei faţă de influenţă sau interferenţele serviciilor de informaţii”.

„Vechea reglementare, care impunea interdicţii de partea magistraţilor de a nu fi acoperiţi, nu impunea însă nici o pedeapsa pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea şi nici nu oferea mijloace efective de control, făcându-o pur formală, lucru dovedit de faptul că de doi ani situaţia verificării acoperiţilor din justiţie nu este clarificată. UNJR consideră că legile justiţiei necesită o aducere la zi, motiv pentru care este important să discutăm deschis despre problemele şi provocările din justiţie, iar prin efort comun să găsim cele mai bune soluţii legislative pentru a le rezolva”, a spus judecător Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, citată în comunicatul de presă.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va continua să prezinte şi alte propuneri de modificare a legilor justiţiei.

Citeşte şi DIICOT a înaintat CSM observaţiile şi propunerile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'