„Comunismul a anulat unul dintre drepturile fundamentale ale românilor, dreptul de proprietate. Timp de 60 de ani după 1940, nu a existat un sistem de evidenţă a proprietăţii, 98 la sută din proprietate era a statului. Statul nu voia să aibă o evidenţă clară şi precisă, nu-l interesa acest lucru, pentru că el administra tot. Începând cu apariţia Legii 18/1991 şi a decretului lege 61, România a devenit o ţară de proprietari. Ăsta este un lucru bun, dar şi un lucru rău. Oamenii s-au trezit proprietari, dar nu au ştiut să preţuiască proprietatea, mai ales în mediul rural, acolo unde şi-au înstrăinat în mod rapid drepturile de proprietate către oameni care au ştiut valoarea terenurilor. Avem şi o problemă. Într-un studiu făcut de Uniunea Europeană, a rezultat că aproape 50 la sută dintre terenurile agricole ale României sunt înstrăinate către cetăţeni străini şi România trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea păstrării dreptului de proprietate de către cetăţenii români şi să consolideze o evidenţă clară a terenurilor agricole”, a declarat secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc, potrivit News.ro.
Secretarul General al Guvernului a adăugat că, atunci când s-a început repunerea în posesie a terenurilor către români, după căderea regimului cumunist, acest lucru se făcea de multe ori de către oameni care nu erau specialişti, în birou, fără să meargă să vadă terenul, iar oamenii nu ştiau exact unde se află proprietatea lor.
„Să ne aducem aminte că, în momentul în care s-a făcut punerea în posesie, România nu mai avea niciun fel de actualitate, hărţile nu mai erau actuale, erau din anii 70, punerile în posesie se făceau uneori din birouri, de nespecialişti, oamenii nu mergeau la teren, nu ştiau unde este terenul lor. De asemenea, în zona de deal şi de munte, au existat transmiteri ale dreptului de proprietate efectuate fără acte, pe baza tradiţiei. Nepoţii primeau de la bunici sau de la alte rude terenuri”, a mai spus Busuioc.