Aproape 90% din populaţia cu vedere scăzută trăieşte în ţări în curs de dezvoltare. Vârsta este factor de risc în dezvoltarea afecţiunilor vizuale. 65% din persoanele cu vederea scăzută au vârsta peste 50 de ani.
Statisticile arată că numărul persoanelor în vârstă a crescut în majoritatea ţărilor, deși, în prezent, categoria de vârstă peste 50 de ani reprezintă doar 20% din populația globului.
Un copil orbește la fiecare minut. Estimativ 19 milioane de copii din întreaga lume au afecţiuni vizuale. În România, aproximativ 10.000 de persoane sunt oarbe sau au deficiențe grave de vedere. Acestea sunt considerate invalide încă de la vârsta de 16 ani, scrie doctorulzilei.ro.
Care sunt cele mai frecvente cauze ce provoacă orbirea la nivel global?
La nivel global, viciile de refracţie necorectate reprezintă principala cauză de vedere slabă, iar în ţările cu un nivel de trai mediu sau scăzut, cataracta rămâne principala cauză a pierderii vederii.
Numărul persoanelor care suferă de deficienţe de vedere din cauza bolilor infecţioase (trachomul, oncocercoza) s-a redus dramatic în ultimii 20 de ani, ca rezultat al acţiunilor eficiente ale OMS.
Cauze care apar odată cu înaintarea în vârstă:
Cauze care apar în urma unor traumatisme sau infecții:
Cauze directe, de ordin ereditar:
Alte cauze indirecte de orbire:
Conform OMS, 80% din bolile oculare care afectează vederea pot fi tratate sau evitate. Ceea ce mulți dintre pacienți nu știu este faptul că orbirea, de orice fel, poate fi prevenită sau chiar tratată. De cele mai multe ori orbirea apare brusc, chiar dacă nu este completă.
Sfaturi de prevenire
Mergi la controlul oftalmologic de rutină pentru a te asigura că sănătatea ochilor tăi este în siguranță. Controlul periodic se face:
Programează-te la medic de urgență dacă prezinți simptome precum:
Protejează-ți ochii împotriva razelor UVA și UVB. În protejarea ochilor împotriva razelor UV trebuie să folosim ochelari de calitate, cumpărați de la o optică specializată sub îndrumarea medicului oftalmolog.
Dacă ai probleme de vedere și folosești lentile de contact, asigură-te că urmezi cu strictețe toate sfaturile cu privire la întreținerea și folosirea lor. Protejează-ți ochii împotriva luminii albastre prin utilizarea unor lentile speciale. Acest lucru este important, mai ales pentru persoanele care petrec foarte mult timp la PC. Deși nu este considerată o cauză directă, expunerea îndelungată la lumina albastră poate agrava probleme deja existente.