Puțini știu că atunci când încep să facă renovări în casă au nevoie de o autorizație. Lucrări minore, precum zuvrăvelile sau montare de gresie, faianță sau parchet, nu au nevoie de autorizații decât în cazuri speciale, notează vocea.biz.
„Zugrăvelile, vopsitoriile, gresia, faianța, ceea ce noi numim placări nu necesită autorizație de construcție. Dar, înainte să facă aceste lucrări, Legea 50 din 1991 spune că omul trebuie să vadă dacă locuiește în zonă protejată. Nu vorbesc de monumentele istorice, unde nu poți să bați un cui fără autorizație. Vorbim de zonele protejate”, a explicat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Octavian Brener.
Regiunile orașelor în care există zone protejate pot fi găsite, de regulă, pe site-urile primăriilor. Este vorba despre construcții care fac parte din patrimoniul arhitectural și urbanistic al unei localități.
„Într-o zonă protejată se pot face fără autorizații zugrăveli și vopsitorii exterioare dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor. Pentru restul lucrărilor, până nu se modifică legea, trebuie autorizație pentru orice, chiar și pentru schimbatul parchetului”, a menționat Brener.
Potrivit specialistului, montarea geamurilor termopan nu necesită autorizație de construcție, numai dacă este vorba despre schimbarea tâmplăriei. Dacă balconul era prevăzut ca deschis în proiect, atunci e nevoie să obțineți o autorizație de construcție care este obligatorie în acest caz.
„Termopanele pot fi puse fără autorizație, dacă nu vorbim de un monument istoric sau o zonă protejată, cu o singură condiție – să nu fie modificat golul. Poate fi schimbată tâmplăria pe același gol. Orice schimbare de fațadă sau gol necesită autorizație, indiferent de zona în care se află clădirea. Închiderea balcoanelor, având în vedere că schimbă fațada clădirii, necesită autorizația de construire. Autorizația de construire este obligatorie”, a menționat inspectorul din cadrul ISC.
Schimbarea instalației electrice sau a celei sanitare pot fi realizate fără autorizație, în anumite condiții. Dacă dărâmați sau ridicați pereți, trebuie să obțineți avize pentru a realiza lucrarea.
„La schimbarea intalațiilor electrice în apartamente se poate interveni fără autorizație cu condiția de a nu schimba traseele inițiale. Dacă se schimbă traseele inițiale, atunci trebuie autorizație de construire”, spune Octavian Brener.
Este nevoie de autorizație pentru dărâmarea zidurilor, chiar dacă acestea nu sunt de rezistență. „Chiar dacă nu e un zid de rezistență, trebuie autorizație de construire. Este o intervenție, fie ea la un element structural sau nu, asupra unei clădiri existente”, a precizat expertul.
„Să luăm cazul amenajărilor interioare, dărâmări de pereți etc. Cetățeanul trebuie să meargă la primăria de Sector, dacă vorbim de București. Acolo se solicită un certificat de urbanism unde precizează: vreau să modific debaraua, vreau să fac unele amenajări, vreau să mai pun niște pereți de gips-carton etc. După obținerea certificatului de urbanism, mulți se apucă de lucru. Nu! Certificatul de urbanism este un act informativ în care autoritatea publică îți spune ce ai de făcut pentru a obține autorizație. În primul rând, și asta o spun tuturor, când pleci cu un certificat de urbanism trebuie să citești ce scrie în el până să ajungi acasă. Acestea ajung și la noi și vedem multe greșeli. Ce scrie în certificat trebuie să corespundă ce vrei să faci”, a explicat Brener.
După obținerea certificatului de la primărie, următorul pas este apelarea la un expert tehnic în construcții, notează sursa citată.
„Să zicem că cineva desface o debara. Este obligat să facă apel la un expert tehnic. Orice proiect începe cu expertiza tehnică. Acest expert vine, face expertiza clădirii și zice dacă se poate sau nu. Experții sunt independenți și pot fi găsiți pe listele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Expertiza tehnică este baza de la care se pleacă cu proiectul de execuție. În baza expertizei se face proiectul tot de către oameni de specialitate. Există apoi obligația de a se merge cu proiectul la un verificator de proiecte. Sunt amenzi foarte mari dacă nu se procedează în felul acesta”, spune Octavian Brener. Potrivit Legii 163 din 2016, amenzile variază între 20.000 și 40.000 de lei.