Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca numarul cazurilor va creste cu cel putin 70 la suta in urmatorii 20 de ani. La ora actuala, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina incearca sa le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie si – nu in ultimul rand – radioterapie.
Exista inca multe mituri legate de radioterapie, insa specialistii spun ca tehnologia moderna este extrem de sigura la ora actuala: aceasta permite personalizarea tratamentelor, iar efectele adverse sunt in multe cazuri reduse.
„Unii pacienti pot fi tentati sa opreasca terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circula legate de iradierea organismului. Oprirea tratamentului este foarte periculoasa pentru organism, pacientul nu poate incepe si apoi sa ia o pauza de o saptamana sau doua. Am avut cazuri de pacienti, chiar si din Romania, care au intrerupt terapia si au revenit cu un cancer agravat ceea ce a ingreunat situatia. Sfatul meu pentru pacienti este sa termine tratamentul inceput, indiferent care ar fi acesta. Exista multe persoane care cred ca radioterapia nu face bine, insa daca aceasta este facuta corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o arma redutabila impotriva cancerului„, declara dr. Ufuk Abacioglu, specialist in radioterapie.
De altfel, si specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun rata de supravietuire dupa cancer este mult mai mare in tarile dezvoltate, unde pacientii au acces la tratamente de ultima ora.
Citeşte şi Alimente care stopează dezvoltarea celulelor canceroase