Situaţia reclamată de un părinte din Galaţi s-ar fi petrecut la începutul lunii septembrie, într-un parc din zona centrală a oraşului. Este vorba de Faleza Copiilor, unul dintre cele mai aglomerate locuri de joacă în aer liber din oraş, unde se adună copii de toate vârstele, potrivit viata-libera.ro.
Pentru copilul lui Leonard Gălăţanu, un băieţel de aproape şapte ani, fascinat să exploateze toate echipamentele cu care este dotat parcul, a fost, până acum câteva zile, locul preferat de joacă. Punctul central de atracţie pentru majoritatea puştilor, castelul cu pasarelă şi tobogan, amplasat în zona destinată copiilor cu vârste între 3 şi 14 ani, avea să-i aducă mai multă suferinţă, decât distracţie, în momentul în care a încercat să treacă dintr-o parte a ansamblului în cealaltă.
„Pe 1 septembrie, copilul meu a căzut de sus, de pe cu toboganul cu tunel metalic şi cu pasaj neasigurat. A suferit o fractură de humerus”, a explicat, pe scurt, Leonard Gălăţanu.
Pasajul prin care a căzut copilul se află deasupra solului, la cel puţin 1,60 metri şi are o înclinaţie de cel puţin 60 de grade. Între cele două rampe care formează pasajul este o deschidere destul de mare, care îi obligă pe cei mici ca, în momentul în care trec dintr-o parte în alta, să facă un veritabil şpagat şi să se agaţe de ce pot. Astfel, părintele a semnalat incidentul Primăriei Galaţi.
Funcţionarea şi exploatarea echipamentelor din locurile de joacă pentru copii sunt reglementate, printre altele, de o hotărâre de guvern, care prevede expres ce obligaţii au furnizorii şi administratorii unor astfel de aşezăminte. Conform art. 8 din HG nr. 435/2010 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, „pe toată durata exploatării, deţinătorul echipamentului pentru agrement trebuie: să informeze consumatorii, printr-un panou de avertizare amplasat în imediata apropiere a echipamentelor, cu privire la modul corect de utilizare şi comportamentul adecvat al consumatorilor în timpul utilizării, potenţialele pericole, aşa cum au fost ele identificate în cadrul analizei de risc în exploatare, inclusiv asupra vârstei minime, limitei de greutate, înălţimii sau stării de sănătate a consumatorilor, după caz”.
Cele două zone principale de distracţie de la pe Faleza Copiilor sunt prevăzute, fiecare în parte, cu câte un panou pe care sunt trecute informaţiile minime generale pe care legea le impune în astfel de situaţii. Astfel, admimistratorul locului de joacă, Primăria Galaţi, consideră că obligaţiile care îi revin sunt îndeplinte, la fel ca şi standardele de calitate şi siguranţă ale echipamentelor din parc.
„Toate elementele ansamblurilor de joacă pentru copii sunt realizate în conformitate cu standardele europene EN 1176 – partea 1-7, care cuprind regulile şi cerinţele de siguranţă generale şi metodele de testare precum şi riscurile specifice. Ansamblul la care se face referire poate prezenta un grad de complexitate mai mare şi dificultate sporită, cu precădere pentru copiii foarte mici şi respectiv pentru cei neînsoţiţi sau nesupravegheaţi”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Galaţi.
Citeşte şi Fetiţă rănită la un loc de joacă din Capitală, după ce frânghia pe care se căţăra s-a rupt